Γιατί ενδιαφέρονται οι Κινέζοι για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα

0

Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, κυβερνητικά στελέχη είχαν αποκαλύψει πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση ενός τριετούς business plan με στόχο την προσέλκυση μεγάλων κινεζικών επενδύσεων, πέραν των 300 εκατ.ευρώ που ο κινεζικός όμιλος ΄χει προαναγγείλει πως θα υλοποιήσει στον Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη υπάρξει επαφές και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κινεζικούς ομίλους για την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα. Όπως εξηγούν γνώστες του χώρου, το ενδιαφέρον των Κινέζων να αναπτύξουν ναυπηγοεπισκευαστική βάση στην Ελλάδα ερμηνεύεται από το γεγονός πως μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό τους προφίλ όσον αφορά τα πλοία που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα αλλά δεξαμενίζονται στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ικανότητας της χώρας κυρίως μέσω της ανάπτυξης επισκευαστικών εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κινεζική συμμετοχή ή πλήρη εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ “στο κάδρο” μπαίνουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το πρόστιμο και η κρατικοποίηση

© Παρέχεται από: News247.gr

Το ζήτημα, βεβαίως, τίθεται σε νέα βάση και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έπειτα από την προ ημερών απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών να επιβάλλουν στην Ελλάδα πρόστιμο 6.600.000 ευρώ, λόγω της μη ανάκτησης ενισχύσεων ύψους 250.000.000 ευρώ που είχαν δοθεί στο Σκαραμαγκά από το 1994 ως το 2001 και επιπλέον την καταβολή άλλων 35.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη εφαρμογής της απόφασης.

Η Κομισιόν είχε κρίνει παράνομες τις επιδοτήσεις το 2008, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε δεχθεί τις αιτιάσεις αυτές το 2012, ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να τις ανακτήσει.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας ρεαλιστικής λύσης ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο του 2014 ψηφίσθηκε από την Βουλή το άρθρο 26 του ν. 4258/2014, με βάση το οποίο ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό την συνέχιση κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία τα ναυπηγεία, ενώ το ελληνικό δημόσιο παραμένει σε αντιδικία με την ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων, Privinvest.

Να σημειωθεί πως για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, φημολογούμενο ενδιαφέρον υπήρξε από την Cosco, όχι μόνον πρόσφαρα αλλά και προ τριετίας με τις τότε πληροφορίες να αναφέρουν πως είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο δέσμευσης της Cosco για συμβάσεις ναυπηγοεπισκευής τουλάχιστον έξι ποντοπόρων πλοίων της κινεζικής εταιρείας ετησίως στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Πειραιά.

πηγή: economy365

Leave a Reply