Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι η μάνα που εγκατέλειψε τα παιδιά της και ο πατέρας που χτύπησε μέχρι θανάτου το μωρό του

0

Ελεύθερη η εικοσάχρονη μάνα που άφησε στο δρόμο τα κοριτσάκια της στην Πάτρα – Με περιοριστικούς όρους εκτός φυλακής ο πατέρας από τη Σητεία – Γιατί ήταν «δεμένα» τα χέρια της Δικαιοσύνης

Σοκ στην κοινή γνώμη προκαλούν δύο αποφάσεις της Δικαιοσύνης στην Πάτρα και την Κρήτη, με τις οποίες γονείς που στην πρώτη περίπτωση εγκατέλειψαν και εθέθεσαν σε κίνδυνο τα παιδιά τους και στη δεύτερη πατέρας προκάλεσε θανατηφόρες σωματικές βλάβες στο βρέφος του, αφέθηκαν ελεύθεροι!

Και οι δύο υποθέσεις είχαν θύτες γονείς και θύματα παιδιά, ανήμπορα να προστατεύσουν και να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους. Και οι δύο υποθέσεις έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Όμως, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας η μητέρα που χωρίς δεύτερη σκέψη εγκατέλειψε στους δρόμους της Πάτρας τα τρία κοριτσάκια της, ηλικίας από 5 μηνών έως 4 ετών, προκειμένου να πάει να ζήσει με έναν άλλο σύντροφο, αφέθηκε ελεύθερη. Την ίδια ποινική μεταχείριση επιφύλαξε η Δικαιοσύνη και στον 52χρονο πατέρα από τη Σητεία που χτύπησε  το μόλις 5,5 μηνών βρέφος του με αποτέλεσμα το μωρό να βρει τραγικό θάνατο.

Ωστόσο, τα χέρια της Δικαιοσύνης και στις δύο περιπτώσεις ήταν δεμένα, αφού οι κατηγορίες σε βάρος των «πρωταγωνιστών» δεν επισείουν ποινή μεγαλύτερη των δέκα χρόνων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται προφυλάκιση των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το νόμο Καστανίδη, του 2010 που στόχευε στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Έτσι, οι ανακριτές δεν μπορούσαν παρά να αφήσουν ελεύθερους τους κατηγορούμενους, ενώ στην περίπτωση του πατέρα στην Κρήτη επέβαλαν περιοριστικούς όρους, εγγυοδοσίας και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει, προκειμένου να διασφαλισθεί η παρουσία του στο εδώλιο όταν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.

Στην Πάτρα

Έτσι, ελεύθεροι, μέχρι να ορισθεί δικάσιμος, αφέθηκαν πριν από λίγη ώρα ο πατέρας και η μητέρα των τριών παιδιών που βρέθηκαν στο δρόμο κοντά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα.

Το δράμα των τριών παιδιών από την Αχαϊκή πρωτεύουσα, που εντοπίστηκαν να περιπλανώνται μόνα τους σε δρόμο της πόλης, δεν έχει τέλος.

Ενώ οι αρχές θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA στην οποία έχουν υποβληθεί τα παιδιά και ο πατέρας τους για να διαπιστωθεί αν όντως είναι βιολογικά δικά του, μιας και δεν ήταν παντρεμένοι με την μητέρα, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα εγείρεται και απασχολεί τις αρχές που διαχειρίζονται την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους η απόδοση στον πατέρα τους, με δεδομένη την απόφαση της μητέρας να μην έχει την επιμέλειά τους, φαίνεται ως μάλλον απίθανο ενδεχόμενο και η πιθανότερη εκδοχή είναι να οδηγηθούν σε κάποιο ίδρυμα.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν δυσκολίες αφού δεν έχει δηλωθεί η γέννησή τους στο ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι προτού προχωρήσει οποιαδήποτε σχετική διαδικασία «υιοθεσίας» από κάποιο ίδρυμα ή οργανισμό, θα πρέπει να γίνει ονοματοδοσία των παιδιών και να προσδιοριστεί η ηλικία τους για να δηλωθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στη συνέχεια με δικαστική απόφαση και συγκεκριμένα με τη διαδικασία της εκουσίας αναμένεται να οριστεί το ίδρυμα όπου θα οδηγηθούν.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που με έγγραφό της προς τον προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, Παναγιώτη Μεϊδάνη, ζητάει να ληφθεί μέριμνα για τα παιδιά.

Την ίδια ώρα, στο πλευρό της γυναίκας που εγκατέλειψε τα τρία ανήλικα παιδιά της για να ζήσει τον μεγάλο έρωτα, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες και ο άντρας εκείνος για χάρη του οποίου, όπως η ίδια λέει άφησε τα παιδιά της έξω από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο.

Ο Αλβανικής καταγωγής άντρας παρουσιάστηκε στην ασφάλεια Πατρών μαζί με δικηγόρο για να δει και να μιλήσει με την 20χρονη ερωμένη του.

Το protothema.gr μίλησε με την Εισαγγελία Πατρών σύμφωνα με την οποία η περίπτωση των ανήλικων παιδιών της οικογένειας είναι μία ιδιάζουσα υπόθεση αφού από τη μία έχουν βρεθεί οικογένειες που μπορούν να αναθρέψουν ανήλικα παιδάκια από την άλλη όμως καμία από αυτές τις οικογένειες δεν μπορεί να αναλάβει την ανατροφή και των τεσσάρων ανήλικων παιδιών.

«Είναι μια διαδικασία που μας δυσκολεύει γιατί είναι παράνομα στη χώρα μας και οι δυο γονείς, τα παιδιά δεν έχουν δηλωθεί στο ληξιαρχείο και μετά από πολύ μεγάλο κόπο βρήκαμε τις κλινικές που έχουν γεννηθεί και ευτυχώς τα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και εντός της ημέρας περιμένουμε τις ακριβείς ημερομηνίες γέννησής τους. Οι γονείς είναι εκτός γάμου γιατί δεν έχουν ούτε επίθετο τα παιδιά. Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει πού θα δοθούν τα παιδιά γιατί θέλουμε να δούμε τι θα γίνει και με το τέταρτο παιδί. Δεν θέλουμε να δώσουμε τα τρία και να αφήσουμε το τέταρτο. Από την άλλη δεν μπορείς να κρίνεις τον πατέρα ικανό για το τέταρτο παιδί και ανίκανο για τα τρία παιδιά. Άρα περιμένουμε το οριστικό DNA, τουλάχιστον να είναι αδέρφια μεταξύ τους γιατί αν δεν είναι μπορείς και να τα μοιράσεις τα παιδιά, γιατί εμείς δεν θέλουμε και ούτε έχουμε σκοπό να τα χωρίσουμε.

Το ότι δεν έχουν χαρτιά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε κάποιο ίδρυμα για φύλαξη. Πρέπει να ανατεθεί η επιμέλειά τους και θεωρώ ότι το σωστό είναι να δοθούν τα παιδάκια σε κάποια ανάδοχη οικογένεια. Αλλά αυτή τη στιγμή για να τα πάρει και τα τέσσερα παιδάκια μια οικογένεια είναι δύσκολο γιατί θα έχουν πολλά έξοδα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε προσφορές, έχουν εμφανιστεί άτεκνα ζευγάρια να  πάρουν τα δύο παιδιά αλλά δεν θέλουμε και να τα χωρίσουμε. Και ειδικά το παιδάκι που είναι 5 ετών τα καταλαβαίνει όλα και πικραίνεται», λέει άνθρωπος μέσα από την εισαγγελία και προσθέτει:

«Ο πατέρας είναι παράνομα  στη χώρα. Άρα θα πρέπει να κινήσουμε διοικητικά τις διαδικασίες της απέλασης. Επίσης δεν έχει αναγνωρίσει τα παιδιά και δεν έχουμε ληξιαρχικές πράξεις και τα παιδιά εφόσον δεν είναι αναγνωρισμένα δεν μπορούν να του δοθούν κιόλας. Αλλά δεν θα του δινόντουσαν έτσι κι αλλιώς αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά είναι ασφαλή εκεί που είναι, έχουν άμεση ιατρική παρακολούθηση και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο».

Στην Κρήτη
Με τους περιοριστικούς της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 52χρονος πατέρας που πάνω στον καυγά με τη γυναίκα του, χτύπησε μέχρι θανάτου το μόλις 5,5 μηνών βρέφος του.

Σε βάρος του είχε ασκηθεί την περασμένη Παρασκευή ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία και πρόκληση θανατηφόρων σωματικών βλαβών. Εισαγγελέας και ανακριτής δεν του καταλόγισαν δόλο για την πράξη του και για το λόγο αυτό η δίωξη που ασκήθηκε ήταν για πρόκληση θανατηφόρων σωματικών βλαβών και όχι για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η συγκεκριμένη ποινική δίωξη αποτελούσε ουσιαστικά προαναγγελία για την ποινική του μεταχείριση από τον ανακριτή. Ο 52χρονος θα κληθεί να λογοδοτήσει πλέον ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, στη δικάσιμο που θα ορισθεί.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος, όπως μεταδίδει το cretalive.gr το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει στους δημοσιογράφους ήταν : “Πέρασα πολλά και θα περάσω ακόμα περισσότερα”

Από την πλευρά της η δικηγόρος του 52χρονου, Μαρία Παπαβασιλάκη, σε δηλώσεις της καταφέρθηκε σε μερίδα μέσων ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι ο πελάτης της διασύρθηκε από τα όσα γράφτηκαν και υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη επιβεβαιώθηκε με την απόφαση για μη προφυλάκισή του.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην απολογία του ο 52χρονος, πέταξε το κινητό τηλέφωνο στο πάτωμα, ωστόσο αυτό “αναπήδησε” και χτύπησε το άτυχο βρέφος.

Στο πλευρό του κατηγορουμένου, στο Δικαστικό Μέγαρο βρέθηκαν και μέλη της οικογένειας της μητέρας του μωρού, η κηδεία του οποίου αναμένεται να γίνει αύριο στη Σητεία.

Απάντηση