Η γευση του Δεκαπενταυγουστου…Μύδια γεμιστά (ντολμά)

0

mudia-gemista-430x575

Κλασικό πιάτα της οθωμανικής κουζίνας που ο τούρκικος λαός το αγάπησε τόσο, ώστε κάπου στη δεκαετία του ’50 βρήκε το δρόμο του και στους δρόμους, μπήκε σε τεράστια σινιά και στα χέρια των μικροπωλητών έγινε ένα από τα εμβληματικά πιάτα της πολίτικης street food. Το μυστικό της νοστιμιάς του, τα γεμάτα, μεγάλα, ολόφρεσκα μύδια!

Υλικά

  • 12 μύδια μεγάλα, φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  • 200γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • κανέλα σκόνη στη μύτη του κουταλιού
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • αλάτι, πιπέρι

    Διαδικασία

    Πλένετε καλά τα μύδια, τα τρίβετε με βούρτσα και ανοίγετε το καπάκι τους μόνο από τη μία πλευρά.

    Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κρεμμύδι μαζί με το κουκουνάρι. Όλη η νοστιμιά της συνταγής, είναι εδώ: να ροδίσεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει καφετί χρώμα.

    Ρίχνετε το ρύζι, τις σταφίδες, το μπαχάρι, την κανέλα, το χυμό λεμονιού και αλατίζετε. Ανακατεύετε καλά. Κατεβάζετε το ρύζι από τη φωτιά και προσεχτικά, με πολύ μικρό κουταλάκι, γεμίζετε το κάθε μύδι.

    Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα, τοποθετείτε κοντά και σφιχτά το ένα μύδι με το άλλο. Όταν τελειώσετε, τα σκεπάζετε ίσα-ίσα με νερό, αραδειάζετε πάνω τις φέτες λεμονιού, προσθέτετε λίγο αλάτι, σκεπάζετε με ένα πιάτο τα μύδια και από πάνω με το καπάκι της κατσαρόλας και τα μαγειρεύετε για περίπου 30 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, χωρίς, όμως, να «σκάσει». Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Σερβίρετε το φαγητό ιδανικά χλιαρό ή κρύο.

    Tips

    Προαιρετικά, για περισσότερη φρεσκάδα και άρωμα, προσθέτετε στο ρύζι ψιλοκομμένο μαϊντανό.

  • πηγη

Απάντηση