Γερμανική Βουλή: Γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων-στα καγκελα οι Τουρκοι

0

Η γερμανική βουλή ενέκρινε την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται “γενοκτονία” οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Το ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους πέρασε σχεδόν ομόφωνα από την γερμανική Βουλή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας βουλευτής καταψήφισε και άλλος ένας ήταν απών. Το συγκεκριμένο ψήφισμα είχε την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν ο οποίος ήταν εξοργισμένος.

Η γενοκτονία των Αρμενίων

Ως γενοκτονία των Αρμενίων  αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96), ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

πηγη

Leave a Reply