Γ. ΤΣΟΓΚΑΣ: H ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων και διατάξεις κοινωνικής ασφάλισης

0

Μόνο ο ακραίος πολιτικός αμοραλισμός που επιδείχθηκε απλόχερα από την Αντιπολίτευση, χωρίς εξαιρέσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο νικητής της περιόδου της επεξεργασίας του επίδικου νομοσχεδίου από τις Επιτροπές μέχρι την εισαγωγή του στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα.

Σε όλο το διάστημα σύσσωμη η Αντιπολίτευση, κάθε παράταξη για τους δικούς της μικροκομματικούς σκοπούς, επιχείρησε την αποκαθήλωση και τη σπίλωση του νομοσχεδίου, πέταξε στο βούρκο του αντιπολιτευτικού της μένους το πιο φιλολαϊκό, το πιο φιλεργατικό, το πιο τολμηρό νομοσχέδιο με διατάξεις που δεν είχατε φανταστεί ότι υπήρχαν. Ενδεχομένως, τις διατάξεις αυτές ούτε η ίδια η κοινωνία που την αφορούν να μην τις είχε φανταστεί, διατάξεις που τις επινόησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο των αρμόδιων Υπουργών ως τέκνων της ανάγκης της πλέον ταραγμένης εποχής της Μεταπολίτευσης.

Κορυφαία σημειολογικά χαρακτηριστικά οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα μνημειώδη παραλογισμό, όταν συνειδητοποίησε ότι το momentum της πρότασης του νομοσχεδίου και η οσονούπω ένταξή τους στο νομικό μας πολιτισμό δεν την ευνοούσε και υποχρέωσε τους εκπροσώπους της στο Κοινοβούλιό μας

σε τραχείς και χονδροειδείς ενέργειες πανικού και σε μια ιδιότυπη ένταση. Επιτέθηκαν απροκάλυπτα με φραστική προσβλητική βιαιότητα σε προσκεκλημένο εκ των φορέων, ασυνήθιστη για τα κοινοβουλευτικά ήθη, ακόμα και για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στη συνέχεια ένας εκ των εκπροσώπων στη διαδικασία της Ολομέλειας προφανώς πανικόβλητος από την κοινωνική αποδοχή του νομοσχεδίου, χρησιμοποίησε ό,τι πιο αγοραίο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προκειμένου να πλήξει την αξιοπιστία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία με εθελοντές συνοδοιπόρους της το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» βίωσαν την εφιαλτική αντιστροφή της πραγματικότητας που απεύχονταν και που ακολούθησε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αναβάθμιση της οικονομίας από τους γνωστούς οίκους, με την επενδυτική άνοιξη, την προσωρινή προσφυγή στις αγορές με ανταγωνιστικά επιτόκια, τον τουρισμό να καταγράφει ρεκόρ, την αύξηση κατά 9,5% των εξαγωγών, την αύξηση κατανάλωσης και το ρεκόρ στη μεταποίηση, την συνεχώς μειούμενη ανεργία με ρεκόρ δέκα επτά ετών στην αύξηση των θέσεων εργασίας, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, την εφαρμογή του δικαστικού μηχανισμού στήριξης τετρακοσίων χιλιάδων επιχειρηματιών και τη ρύθμιση των οφειλών τους πέραν των δανειακών τους αναγκών σε δόσεις, την επιστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κανονικότητα, την επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την εισαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την άμεση πρόσληψη τριών χιλιάδων ατόμων, την αναμόρφωση της Παιδείας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, την ανάπτυξη κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 με κορυφωμένη την καταστροφολογία της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τη συμπερίληψη των συνεπειών του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς τη συμπερίληψη των αποτελεσμάτων της καλύτερης μέχρι σήμερα τουριστικής περιόδου, στοιχεία που προδικάζουν με βασιμότητα τη σύλληψη τεθειμένου στόχου του 1,8% για το έτος 2017, την εκτόξευση πενταπλασιασμού του πρώτου επταμήνου του 2017 των άμεσων ξένων επενδύσεων, την έκδοση ομολογιακών δανείων σε επιχειρήσεις με πολύ καλό επιτόκιο, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος με την έλευση του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, που επικυρώνει την ανοδική πορεία της χώρας στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να οδηγήσει με ασφάλεια την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, οι επικοινωνιολόγοι της Νέας Δημοκρατίας παθαίνουν βέρτιγκο.

Έτσι με την εισαγωγή και το βαθμό της αποδοχής του νομοσχεδίου επέλεξαν την με οποιονδήποτε τρόπο απομείωσή του ως προτεραιότητα εκ των ουκ άνευ, προσθέτοντας ότι θεωρήθηκε σφόδρα πιθανή η χρήση των διατάξεών του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, με πρόθεση την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και αιτημάτων της εργατικής τάξης, την κοινωνική τους προστασία και ένταξη, προωθεί ένα αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο, κατά την προσφιλή έκφραση του Πρωθυπουργού, που προσβλέπει στην αλλαγή των δομών και των όρων της παροχής της εργασίας, της απάλειψης των παθογενειών και την εξάλειψη των κατ’ εξακολούθηση παράνομων εργοδοτικών δραστηριοτήτων στο χώρο της εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους.
Οι σημαντικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου περιλαμβάνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των ΑΜΕΑ, καθώς επίσης μια σειρά κοινωνικών αιτημάτων που ενισχύουν και επεκτείνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας υπέρ των εργαζομένων με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με αναβάθμιση της επιχειρησιακής του ικανότητας, επιβολή κυρώσεων στον εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, με προσωρινή ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.
Υποχρεώνει τον εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, αντί να παρανομεί με χειρόγραφες πολλαπλές καταγραφές, όπως επίσης να αναγγέλλεται ηλεκτρονικά η οικειοθελής αποχώρηση του εργαζομένου με ταυτόχρονη πιστοποίηση της συμφωνίας του, προστατεύοντάς τον από ψευδή αναγγελία του εργοδότη περί δήθεν οικειοθελούς αποχώρησής τους.
Προβλέπει ότι σε περίπτωση μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, αποκλείονται οι επιχειρήσεις αυτές από την πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα αν κριθούν ότι υπέπεσαν σε παραβιάσεις υψηλής ή πολύ υψηλής σοβαρότητας.
Για την απλήρωτη εργασία, τη μάστιγα των εργαζομένων, προβλέπει καθοριστικά μέτρα που κατατείνουν στη συμμόρφωση του εργοδότη με το ισχύον νομικό πλαίσιο, κρίθηκαν απαραίτητα, πρώτον η έκδοση διαταγής πληρωμής που ήταν σχεδόν αποκλεισμένη δικονομικά για οφειλόμενους μισθούς και άρα ταχεία διεκδίκηση των αποζημιώσεων και των αξιώσεων, με απαλλαγή του τέλους δικαστικού ενσήμου μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, μειούμενο για το υπερβάλλον ποσό και ταχεία εκδίκαση εντός προθεσμίας εξήντα ημερών για οφειλόμενους μισθούς και άκυρη απόλυση.
Αν η μη πληρωμή θεωρηθεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας από τον άνεργο μισθωτό έχει δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας και σε περίπτωση που τη θεωρήσει ως άκυρη απόλυση, δεν δικαιούται επιδόματος ανεργίας μέχρι την έκδοση θετικής δικαστικής απόφασης.
Περαιτέρω επεκτείνεται η προστασία από την απόλυση λόγω μητρότητας στις περιπτώσεις υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας. Χορηγείται ειδική άδεια σε γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση.
Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης καταργείται η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής στα ασφαλιστικά τους ταμεία, παρά μόνο όσο διαρκεί και υφίσταται η ασφάλιση αυτή, ενώ μειώνεται και το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους αγρότες.
Τέλος, εισάγεται πλήθος διατάξεων για εργαζόμενους με αναπηρίες και την προστασία των δικαιωμάτων αυτών με τις συνέπειές της να αμβλύνονται όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της αντιπολίτευσης, η απόρριψη του παρόντος νομοσχεδίου θα σας χαρακτηρίσει ως μια τραχιά νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Η δε παρωχημένη και ουτοπική πολιτική πρόταση ως ανακόλουθη και φοβική, αναντίστοιχη με την ιστορία και τη σημερινή πραγματικότητα, σας καθιστά μια παράταξη εγκλωβισμένη στο παρελθόν, που ακροβατεί με μετέωρο και ασαφές βήμα ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και στο σκοταδισμό.
Σας καλώ να αποσύρετε τους ενδοιασμούς σας και να ψηφίσετε το νομοσχέδιο. Δίνεται μια ανάσα ζωής στους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας.

Leave a Reply