Γ Καλλαινος:Από Δευτέρα νέο κύμα κακοκαιρίας και πτώση της θερμοκρασίας….στην Κορινθο?

0

«Το ενδιαφέρον έρχεται από το ξημέρωμα της Δευτέρας όπου ο καιρός θα καταστεί άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Έτσι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας ο καιρός θα είναι άστατος στις περισσότερες περιοχές με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και πιθανότατα τις τοπικές χαλαζοπτώσεις οι οποίες θα έχουν έντονο χαρακτηρα κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Η Δευτέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα άλλλη μια μέρα που θα είναι σαν την Παρασκευή. Θα είναι δυσκολη κυρίως γαι τις νότιες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, των Επτανήσων, της Πελοποννήσου συμπεριλαμβανομένης και της Αττικοβοιωτίας, των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων ενώ θα βρέχει στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι πιο εξασθενημένα αλλά από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και νοτιότερα μέχρι και την Κρήτη θα είναι έντονες οι βροχές και οι καταιγίδες και ενδεχομένως να έχουμε ισχυρες χαλαζοπτώσεις. Περιμένουμε να πέσει πολύ νερό στην περιοχή της Αττικής, άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί φαίνεται να έχει ιδιαίτερη δυναμίκη το σύστημα αυτό που θα έρθει την Δευτέρα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγοι και θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, το 8άρι κυρίως στα Επτάνησα λόγω της έλευσης ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα έρθει από την περιοχή της Αδριατικής και θα προσεγγίσει την χώρα μας. Αυτό είναι το κύριο αίτιο της Δευτέρας, το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα περάσει πάνω από την χώρα μας εκεί στο Ιόνιο Πέλαγος θα είναι δύσκολη η κατάσταση με 7 έως 8 μποφόρ ενώ στην περιοχή του Αιγαίου θα φτάσει τα 7 μποφόρ. Το βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Ελλάδα θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα πέσει ελαφρώς θα φτάσει 25 μέ 26 βαθμούς Κελσίου όμως στην Βόρεια Κρήτη ίσως φτάσει τους 28 με 29 πιθανώς και 30 βαθμούς Κελσίου. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ιδιαιτέρως στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδος θα επικρατήσει έως αρκετή ψύχρα για την εποχή ενώ το μεσημέρι θα γλυκάνει».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις όπου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Ιθάκη με 86 χιλιοστά και στην Ξάνθη με 83 χιλιοστά ενώ αξίζει να αναφερθεί πως έπεσαν σχεδόν 27.000 κεραυνοί καταγράφηκαν σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ».

Εντυπωσιακή ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου τις μεσημεριανές ώρες, κάτι που είχαμε τονίσει και στις προγνώσεις μας. Στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία παρουσίασε σημαντική πτώση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι νοτιάδες διατήρησαν τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ιδιαίτερα μάλιστα στη Βόρεια Κρήτη οι νότιοι άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες εκτοξεύοντας τη μέγιστη θερμοκρασία στα Χανιά στους 37,6 βαθμούς Κελσίου.

Από την κακοκαιρία της Παρασκευής που σάρωσε την Ελλάδα και προκάλεσε έντονα προβλήματα σε πολλές περιοχές υπήρξαν κατολισθήσεις και καταστροφές σε καλλιέργειες συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά δύο χωριά θάφτηκαν στις λάσπες, στον Ίασμο Ροδόπης οι δρόμοι έγιναν χείμαρροι, ενώ ακόμα και στην Αττική έριξε χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του πινγκ-πονγκ, στα Τρίκαλα, ισχυρή χαλαζόπτωση τις νυχτερινές ώρες κατέστρεψε τις καλλιέργειας και στην Ήπειρο, εξαιτίας των ισχυρών φαινομένων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και μάλιστα ένας 80χρονος σώθηκε από θαύμα, όταν «έφυγε» ο δρόμος την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του.

Δειτε αναλυτικη προγνωση για την Κορινθο

Απάντηση