Φωτοβολταϊκά 2015: Δυνατότητες και Επιλογές για Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη βοήθεια του Ήλιου

0

Στην Ελλάδα της απεριόριστης ηλιοφάνειας, τα φωτοβολταϊκά είναι μία τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, η οποία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το κράτος, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον.

image

Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στηρίζεται στην ιδιότητα συγκεκριμένων υλικών να παράγουν ρεύμα όταν εκτεθούν στο ηλιακό φώς. Η ενέργεια από τον ήλιο, όπως είναι γνωστό είναι ανεξάντλητη, και για αυτό ονομάζεται «Ανανεώσιμη». Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να λειτουργήσουν είτε σε συνεργασία με το Δημόσιο Δίκτυο (ΔΕΗ) και ονομάζονται διασυνδεδεμένα, είτε ανεξάρτητα από αυτό και ονομάζονται αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Στην Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά γνώρισαν την τελευταία δεκαετία ραγδαία ανάπτυξη. Τα φωτοβολταϊκά, που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε δει στην χώρα μας, ονομάζονται διασυνδεδεμένα με το δίκτυο (ΔΕΗ) φωτοβολταϊκά και αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη τους βάσει συμφωνημένης «ταρίφας» με τη ΔΕΗ (λογιστικός συμψηφισμός). Με απλά λόγια, ανάλογα με την ετήσια παραγωγή η ΔΕΗ πληρώνει τον «παραγωγό» ενέργειας σύμφωνα με μία συμφωνημένη αποζημίωση για κάθε kWH που εγχέεται στο Δίκτυο.
Τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά με ταρίφα επιλέχθηκαν παγκοσμίως στα αρχικά στάδια «γνωριμίας» του κοινού με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να δοθούν οικονομικά κίνητρα στον ενδιαφερόμενο. Τονίζεται επίσης ότι εκείνη την περίοδο το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων ήταν τόσο υψηλό που χρειάζονταν η αρωγή της Πολιτείας, ώστε η επένδυση να καταστεί βιώσιμη.
Τα τελευταία χρόνια όμως, που η τεχνολογία ωρίμασε και οι τιμές των φωτοβολταϊκών έπεσαν ραγδαία, δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη αυτή για κίνητρα, και ακμάζουν δύο νέοι τρόποι χρήσης τους:
Όσον αφορά τα διασυνδεδεμένα συστήματα με το Δημόσιο Δίκτυο (ΔΕΗ) η νέα τάση στον τομέα των φωτοβολταϊκών ονομάζεται «αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά» ή «net metering». Το net metering έχει θεσμοθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες, ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε η εφαρμογή του μόλις τις 08-05-2015. Με το net metering γίνεται συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας και ο χρήστης πληρώνει μόνο τη διαφορά αν αυτή είναι αρνητική (δηλαδή αν παράγει λιγότερο από αυτό που καταναλώνει).
Για ηλεκτρικούς καταναλωτές που για συγκεκριμένους λόγους (μεγάλη απόσταση από το δίκτυο, πολεοδομικές παρανομίες κλπ.) δεν έχουν σύνδεση με τη ΔΕΗ η δεύτερη επιλογή είναι τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία παράγουν ενέργεια από τον ήλιο, την αποθηκεύουν σε μπαταρίες και την διοχετεύουν στα φορτία όταν αυτό απαιτηθεί. Τα συστήματα αυτά έχουν γίνει πλέον πολύ αξιόπιστα και οικονομικά και γνωρίζουν μεγάλη άνθηση στην χώρα μας.
Αυτοπαραγωγή – Net Metering

image

Από τον Ιανουάριο του 2015 έχει θεσμοθετηθεί και τυπικά η έννοια της αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα. Τον Μάιο του ίδιου έτους «άνοιξε» και η διαδικασία για αιτήσεις στην ΔΕΗ. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και ήδη έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Με το σχήμα του net metering ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα, συνεχίζοντας να απολαμβάνει όλα τα θετικά της σύνδεσης με τη ΔΕΗ (απεριόριστη ταυτόχρονη ισχύ, απεριόριστη ημερήσια ενέργεια, μικρή πιθανότητα βλάβης-black-out κα.), να εξοικονομεί χρήματα, παράγοντας την δική του ενέργεια από τον ήλιο. Το net metering είναι ένα συμψηφιστικό σχήμα που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό με αμείωτο ενδιαφέρον από το κοινό.
Στην Ελλάδα ο συμψηφισμός γίνεται ετησίως και έτσι μπορεί κανείς «να εκμεταλλευτεί τον ήλιο του καλοκαιριού για να θερμανθεί το χειμώνα» (δηλαδή, την περίσσεια ενέργειας που έχει ένα κτίριο το καλοκαίρι, που η ηλιακή ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσια και οι χρήστες του για παράδειγμα λείπουν σε διακοπές, μπορεί να την καταναλώσει το χειμώνα σε θέρμανση με μία αντλία θερμότητας ή με απλά κλιματιστικά).
Ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής μπορεί να το εγκαταστήσει οποιοσδήποτε έχει τη νόμιμη χρήση ενός κτιρίου (ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής) αρκεί να έχει τις απαιτούμενες άδειες από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες (αν υπάρχουν). Σε μία πολυκατοικία μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό net metering κάθε ενδιαφερόμενος που έχει μετρητή ρεύματος (με την άδεια των υπόλοιπων ιδιοκτητών φυσικά).
Ο περιορισμός της ισχύος για την ηπειρωτική Ελλάδα είναι για οικιακή χρήση τα 20kWp (περίπου 30.000kWh ετησίως), ενώ για επιχειρήσεις μπορεί να φτάσει έως 500kWp, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της συμφωνημένης ισχύος με τον διαχειριστή δικτύου. Στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο (πχ Κυκλάδες) και την Κρήτη τα όρια είναι λίγο χαμηλότερα (10kWp-50kWp αντίστοιχα).
Ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής-net metering μπορεί να εγκατασταθεί επί του κτιρίου (δώμα-στέγη), στον κήπο ή σε όμορο αγροτεμάχιο. Επίσης, η σύμβαση που υπογράφεται με τη ΔΕΗ διαρκεί 25 έτη.
Τα πλεονεκτήματα του net metering είναι πολλά. Το βασικότερο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως δεν μπορεί να αμεληθεί και το περιβαλλοντικό όφελος. Επιπλέον, ο αυτοπαραγωγός με φωτοβολταικα δεν επηρεάζεται από τυχόν αυξήσεις του ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γρήγορη και απαιτεί ελάχιστα δικαιολογητικά από τον ενδιαφερόμενο (τελευταίο λογαριασμό ΔΕΗ, τίτλους ιδιοκτησίας και οικοδομική άδεια κτιρίου).
Η απόσβεση ενός συστήματος αυτοπαραγωγής κυμαίνεται από 7-8 χρόνια για μικρά οικιακά συστήματα έως 3-4 χρόνια για μεγάλα φωτοβολταικα σε επιχειρήσεις (όπου εκπίπτει ο ΦΠΑ και αποσβένει το κόστος του συστήματος ως πάγια δαπάνη).
Παραθέτοντας ένα απλό παράδειγμα ενός μέσου σπιτιού 100τμ με 4.000kWh ετήσια κατανάλωση, αρκεί ένα φωτοβολταϊκό μικρότερο από 3KWp και κόστος κάτω από 6.000€ συνολικά για να εξοικονομήσει περίπου 800€ ετησίως. Αν το ίδιο κτίριο θερμαίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα και η κατανάλωση ρεύματος αγγίζει τις 6.000kWh απαιτούνται μόλις 8.000€ για να εκμηδενίσουμε το κόστος ρεύματος και θέρμανσης για 25 έτη.
Αντίστοιχα ένα μικρό ξενοδοχείο με ετήσια κατανάλωση 30.000kWh, με ένα φωτοβολταϊκό 20kWp και κόστος περίπου στα 20.000€ μειώνει κατά 6.000€ ετησίως τον λογαριασμό του.
Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Δεν είναι λίγες όμως οι περιπτώσεις των κτιρίων στην Ελλάδα που δεν έχουν καν σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο, είτε εξαιτίας πολεοδομικών παρανομιών, είτε για λόγους υψηλού κόστους διασύνδεσης.

image

Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος ηλεκτροδότησης με φωτοβολταϊκά (ή/και ανεμογεννήτρια). Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εξοχικές κατοικίες, τροχόσπιτα, τροχοβίλες αλλά και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες ή επιχειρήσεις.
Ένα αυτόνομο σύστημα λαμβάνει ενέργεια από τον ήλιο, την αποθηκεύει σε συσσωρευτές και την διοχετεύει στον χρήστη όταν ζητηθεί.
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό αποτελείται κυρίως:
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (photovoltaic panels), τα οποία λαμβάνουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Την ανεμογεννήτρια (wind generator), η οποία συλλέγει την αιολική ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική (επιλέγονται προαιρετικά).
Τον ελεγκτή φόρτισης (controller), ο οποίος μεταφέρει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή την ανεμογεννήτρια στις μπαταρίες.
Την συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρίες-battery bank), η οποία αποθηκεύει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή/και την ανεμογεννήτρια προς χρήση τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιακό φως ή άνεμος.
Τον αντιστροφέα (inverter), ο οποίος μετατρέπει την τάση των μπαταριών σε κατάλληλη μορφή προς χρήση.
Την γεννήτρια υγρών καυσίμων (generator), η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση (back-up).
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά μπορούν να παρέχουν αδιάλειπτα ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε είδους φορτίο και είναι αξιόπιστα και ασφαλή. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιλογή του κατάλληλου και εξειδικευμένου συνεργάτη για αυτόνομα φωτοβολταϊκά, ο οποίος θα μελετήσει τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, θα εκπονήσει την αντίστοιχη μελέτη, θα επιλέξει και θα εγκαταστήσει τα κατάλληλα υλικά με ασφάλεια και σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής πρακτικής και Επιστήμης.

image

Βασικό πλεονέκτημα των αυτόνομων φωτοβολταϊκών είναι η αυτονομία που δίνουν στον χρήστη, ο οποίος δεν εξαρτάται από το Δημόσιο Δίκτυο και παράγει ο ίδιος την ενέργεια που καταναλώνει. Επίσης είναι αθόρυβα (σε αντίθεση με μία γεννήτρια) και φιλικά στο περιβάλλον.
Στη συνέχεια εξετάζεται η περίπτωση ενός τυπικού ελληνικού εξοχικού. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ηλεκτρικές απαιτήσεις του
εενδιαφερόμενου:

image

image

Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα μεγέθη των υλικών που επιλέχθηκαν μαζί με το ενδεικτικό τους κόστος, καθώς και το εκτιμώμενο κόστος εγκατάστασής τους:

image

Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να παράγει μία ηλιόλουστη μέρα από 2kWh το χειμώνα έως 6kWh το καλοκαίρι. Η ικανότητα αποθήκευσης είναι περίπου 5kWh από τις οποίες οι μισές είναι διαθέσιμες για 50% εκφόρτιση. Τέλος, η ισχύς ταυτόχρονης λειτουργίας είναι περίπου 2.000Watts.
Είναι φανερό ότι το κόστος για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου αυτόνομου συστήματος μπορεί να αποσβέσει σε λιγότερο από 10 χρόνια για ένα εξοχικό που ήδη έχει σύνδεση με τη ΔΕΗ και από την πρώτη μέρα για ένα εξοχικό του οποίου η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο κοστίζει για παράδειγμα 5.000€ (είτε γιατί πρέπει να νομιμοποιηθεί το κτίσμα, είτε γιατί είναι σε μεγάλη απόσταση από το δίκτυο).
Συμπέρασμα
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα συμφέρουν, είτε πρόκειται για διασυνδεδεμένα συστήματα με net metering, είτε για αυτόνομα συστήματα. Το κρίσιμο σημείο είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη-μηχανικού, ο οποίος με την εμπειρία του θα σας οδηγήσει στην κατάλληλη επιλογή συστήματος αλλά και αξιόπιστων υλικών για απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία.
Άρθρο του κ. Μιχαήλ Νικ. Πέτσιου, Διδάκτορος ΕΜΠ, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Γενικού Δ/ντή της MP-Energy Solutions

Πηγή: http://www.mp-energy.gr/

Απάντηση