Φόβοι και φοβίες… Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο του νευρολόγου Μιχάλη Κούτρα

0

Ένα σημαντικό κομμάτι των ανεμβολίαστων φοβάται να κάνει το εμβόλιο ενώ δεν φοβάται εξίσου ή περισσότερο να νοσήσει από τον ιό. Και διαβάζω κάθε μέρα εκατοντάδες άρθρα, αναρτήσεις και σχόλια που προσπαθούν να θυμίσουν την επιστήμη, τη λογική, τα νούμερα, δηλαδή το πόσο περισσότερο επικίνδυνη είναι η νόσηση από το εμβόλιο.
Χαμογελώ, σκεπτόμενος πως έτσι είναι πάντα οι φοβίες, παράλογες. Κανένας πετοφοβικός ή κλειστοφοβικός δεν πείστηκε από λογικα, επιστημονικά επιχειρήματα.
Θυμάμαι, ήμουν νεαρός ειδικευόμενος όταν συνάντησα μια επίσης νεαρή γυναίκα η οποία ζούσε στην Αθήνα και φοβόταν τα φίδια.
Τα αυτοκίνητα δεν τα φοβάστε; τη ρώτησα. Γιατί υπάρχουν γύρω σας αμέτρητα, ενώ φίδι κανένα.
Αργότερα ο διευθυντής μου μου έμαθε τα βασικά για τις φοβίες. Μεταξύ άλλων, πως είναι παράλογες και άρα δεν αντιμετωπίζονται λογικά. Και πως μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης των φοβιών είναι η έκθεση στο αντικείμενο του φόβου.
Αν όσοι φοβούνται περνούσαν κάποιες (μάλλον πολλές) ώρες σε εμβολιαστικά κέντρα, τελικά θα εμβολιάζονταν χωρίς να χρειαστεί να τους εξηγηθεί απολύτως τίποτα.
Για τους ηλιθίους που φαντάζονται μάχες αόρατων αλλά παγκόσμιων συστημάτων ενάντια στις ´αξίες´ τους, θα κρατάμε εμβόλια καβάτζα αλλά και αναμένο το καντήλι κάτω από το σχήμα “αίτιο-αιτιατό”.

Leave a Reply