Φόρος «φωτιά» για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

0

foroiΑλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και των μισθωτών που έχουν εισοδήματα και από μπλοκάκι φέρνει το μίνι φορολογικό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Μπλοκάκια 

Με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όσοι, πέρα από τη μισθωτή τους εργασία έχουν και μπλοκάκι, θα έπρεπε να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26% για τα «μπλοκάκια», ως ελεύθεροι επαγγελματίες.  Με τη νέα διάταξη, οι εν λόγω υπόχρεοι θα μπορέσουν -όπως πέρσι- να φορολογηθούν για το σύνολο των εισοδημάτων τους ως μισθωτοί. Τα εισοδήματα με μπλοκάκι πλέον θα προστίθενται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και θα φορολογούνται έτσι με τις κλίμακες των μισθωτών από 22% ως 42%, ενώ θα ισχύσει και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

Οι παγίδες 

Εδώ, όμως, κρύβεται μια παγίδα για αρκετούς από τους μισθωτούς καθώς κινδυνεύουν να αλλάξουν για λίγα ευρώ κλίμακα και να επιβαρυνθούν με πολύ μεγαλύτερο φόρο.

Επιπλέον, όσοι από αυτούς τους φορολογούμενους έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, έτσι ώστε να επανεκκαθαριστεί με βάση τη νέα διάταξη!

Οι αγρότες θα φορολογούνται σαν επιχειρηματίες 

Οσον αφορά τους αγρότες και όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται σαν… επιχειρηματίες. Πώς; Από το πρώτο ευρώ με 13% για τα εισοδήματά τους.

Στο στόχαστρο οι αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων 

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος που φορολογούνται οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τα εισοδήματα αυτά σε πρώτη φάση θα φορολογούνται με 20%, δηλαδή ο υπάλληλος θα παίρνει λιγότερα χρήματα στο χέρι, ενώ στη συνέχεια τα εισοδήματα αυτά θα προστίθενται στο υπόλοιπο εισόδημα και θα φορολογούνται με την κλίμακα από 22% ως και 42%.

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων τελικά και όχι με συντελεστή 26%+προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Πηγή: Φόρος «φωτιά» για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι -Ολες οι αλλαγές από το μίνι φορολογικό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/211525/foros-fotia-gia-toys-misthotoys-poy-ehoyn-kai-mplokaki-oles-oi-allages-apo-mini#ixzz3cp9i3zdz

Leave a Reply