Φορολογικό νομοσχέδιο: Έρχεται με νέα πάγια ρύθμιση και ένταξη ενοικίων στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών

0

Σε μειώσεις φόρων τα 2/3 από το υπερπλεόνασμα – «Πέναλτι» 22% σε όσους δεν ξοδεύουν με κάρτες το 30% από όσα βγάζουν -1.000 ευρώ αφορολόγητο «για όλα τα παιδιά» από το 2020 – Κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνοντας σωρεία νέων διατάξεων που θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων:

 • προβλέπεται «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», αλλά όχι μόνον για τα πρώτα 4 παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.

 • επιβάλλεται “πέναλτι φόρου” 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Όπως τόνισε ο υπουργός «όποιος δεν πιάσει αυτό το ποσοστό, το “πέναλτι” που θα έχει θα είναι η φορολόγηση που ίσχυε μέχρι τώρα». Οι ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες δεν θα συνδέονται πλέον με το χτίσιμο αφορολογήτου. Ο κύριος Σταϊκούρας επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πλέον χαμηλόμισθοι ξεπέρασαν πέρυσι το 30% σε ηλεκτρονικές δαπάνες.

 • περιλαμβάνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις (αρχικά τουλάχιστον) για ανανέωση του στόχου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 • εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).

Τι νέο φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή “Αποτυπώματα”, τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι τα εξής:

 • προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. «Ναι, υπάρχει ζήτημα αύξησης της χρήσεως της ηλεκτροκίνησης. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Δεν θα φτάσουμε αμέσως στο 7% αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή». Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020, όπως ανέφερε ο υπουργός.
 • νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελστές μειώνονται κατά 1 μονάδα. Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 20%. Αλλά για όσους έχουν πάνω από 26.000, η ωφέλεια περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.

 • Σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα, δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδοημα από ενοίκια.

 • Αντίστοιχα πάντως, όπως διαφαίνεται από όσα ανέφερε ο κύριος Σταϊκούρας, στις δαπάνες που καλύπτουν το 30% του εισοδήματος, ενδέχεται να προσμετρούνται και πληρωμές για αμοιβές ελευθερων επαγγελματιών ή ενοικίου. Σχεδιάζεται μάλιστα να δοθούν και ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες.

 • Μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)

 • Μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020

 • Αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006

 • Αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα

 • Κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες. Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.

 • Νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.

 • Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν κάρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους

Τέλος, επιβεβαιώνοντας και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το business stories, ο κ Σταϊκούρας προανήγγειλε ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο, όπως ανέφερε: «πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα, αλλά το ποσό που θα επενδύσει στην χώρα μας.

Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πάντως η χορήγηση επιδόματος 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1.1.2020. Το μέτρο σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια,που θα καλύπτουν ουσιαστικά το 90% ων εισοδημάτων.

πηγη

Απάντηση