Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κορίνθου. Επέστρεψε και γίνεται θεσμός

0

Το 2ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κορίνθου 2022 είναι πλέον γεγονός και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τόσο από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των μουσικών σχημάτων όσο και από τη συμμετοχή του κόσμου.

Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2019 και επέστρεψε 3 χρόνια μετά…

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, εμφανίστηκε το BIOS Ensemble το οποίο αποτελείται από τους Αλέξανδρο Χαλάψη (1ο βιολί και μαέστρος), Αναστάσιο Γρατσία (2ο βιολί) και Αντίλοχο Τρανό (βιόλα) μουσικοί της Συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ, Αλέξανδρο Χαραλάμπους (τσέλο) και Κατερίνα Λιάτα (πιάνο) καθηγητών στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα και με συμμετοχή σε πολλές ορχήστρες.

Το σύνολο παρουσίασε έργα των Vivaldi, Mozart, Χαραλάμπους, Gardel, Piazzolla, Κατσιγιάννη και Θεοδωράκη.

Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, στη συναυλία Μουσικής Δωματίου, η οποία στέφτηκε από την αθρόα προσέλευση του κοινού, τόσο γηγενών όσο και τουριστών που παρασύρθηκαν από τη μουσική και παρακολούθησαν την συναυλία συμμετείχαν οι μουσικοί Τριαντάφυλλος Λούκας (βιολί, Κορυφαίος Α’ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών), Αστέριος Πούφτης (τσέλο, Κορυφαίος Β’ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών) και Χρήστος Πουρής (πιάνο).

Παρουσιάστηκαν έργα των J. S. Bach, Haydn, Max Richter, Pouris, Shostakovich, Gershwin, E. di Capua, Monti.

Η αρχική ιδέα του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2018 από το Διευθυντή του Εθνικού Ωδείου Παράρτημα Βριλησσιων Χρήστο Πουρή και τους Κορίνθιους Θύμιο Τσαρμπό και Κωνσταντίνο Πιπίνη με σκοπό την παρουσίαση έργων, με την ευρύτερη έννοια, της “κλασικής μουσικής” ακολουθώντας τα πρότυπα των crossover συναυλιών των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόλεων.

 

Απώτερος σκοπός η δημιουργία ενός φεστιβάλ «εκτός τειχών» της πρωτεύουσας, που θα συμβάλλει στην πολιτιστική εξύψωση της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας προσελκύοντας την τοπική κοινωνία και τους παραθεριστές, θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει το τοπικό δυναμικό και θα μυήσει νέο ακροατήριο στην Υψηλή Τέχνη της Μουσικής.

Απώτερος σκοπός η δημιουργία ενός φεστιβάλ «εκτός τειχών» της πρωτεύουσας, που θα συμβάλλει στην πολιτιστική εξύψωση της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας προσελκύοντας την τοπική κοινωνία και τους παραθεριστές, θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει το τοπικό δυναμικό και θα μυήσει νέο ακροατήριο στην Υψηλή Τέχνη της Μουσικής.

Στην πορεία προέκυψαν στην Κορινθία και νέοι θεσμοί όπως το Φεστιβάλ και οι Εκδηλώσεις του Καλογεροπουλείου Ιδρύματος, το Musa με καλλιτεχνικό διευθυντή το Δημήτρη Σουκαρά και πρόσφατα το Εαρινό Φεστιβάλ Απ’. Παύλος με καλλιτεχνικό διευθυντή τη Γλυκερία Μωραϊτάκη.

Θεσμοί που στην πορεία του χρόνου θα αποτελέσουν μαγιά για να επιστρέψει στην Κορινθία η λόγια, ακαδημαϊκή μουσική μιας και το κοινό πλέον είναι έτοιμο να αγκαλιάσει αυτού του είδους τα θεάματα.Αυτό που απομένει είναι να πιστέψει σε αυτές τις προσπάθειες και η Τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνο σαν έναν τρόπο αναψυχής αλλά ως μέσο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού.

Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την φετινή διοργάνωση τη Δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο, τον πρόεδρο Θέμη Κουτσογκίλα και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαγκλάρα που πίστεψε στο θεσμό αυτό, τη Διευθύντρια του ΚΕΠΑΠ Τόνια Τζαναβάρα που καλέστηκε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς για να διεξαχθεί το Φεστιβάλ όπως και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ΚΕΠΑΠ, τον αεικίνητο Γιάννη Ταμπούκο που βοήθησε με κάθε τρόπο το διήμερο αυτό, το χορδιστή Φώτη Κουτζαγιώτη που μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού σε ανοικτό χώρο καλέστηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μας προσέφερε ένα πιάνο που μας μάγεψε και τον κ. Ευσταθίου που ανέλαβε να μεταφέρει το πιάνο με τόσο προσοχή.

Ακόμα τους αντιδημάρχους Βαγγέλη Παπαϊωάννου και Δημήτρη Μπίτζιο που φρόντισαν την εικόνα του χώρου, όμως αναμφίβολα πρέπει να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί μόνιμος φωτισμός και ίσως και κερκίδες στο χώρο του Ξενία.Ραντεβού του χρόνου…

Τέλος το διασωστικό σώμα Πήγασος για για την υγειονομική και αντιπυρική κάλυψη των εκδηλώσεων.

Leave a Reply