Ευρώ ή δραχμή! Τελεσίγραφο πέντε ημερών – Συνολική λύση με αιματηρό μνημόνιο ή Grexit

0

euro501_515_355

Απαίτησαν μέτρα εδώ και τώρα – Σύνοδος Κορυφής των 28 την Κυριακή για παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ε.Ε.
– Τελεσίγραφα από όλους!
– Γιούνκερ: ‘Έχουμε ετοιμάσει σχέδιο Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα
– Τουσκ: Χωρίς συμφωνία την Κυριακή η Ελλάδα χρεοκοπεί και οι τράπεζες κλείνουν
– Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα άμεσα, χάθηκε χρόνος
– Τσίπρας: Καταθέσαμε προτάσεις, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη

Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από βαρύ. Οι Ευρωπαίοι σε όλους τους τόνους μίλησαν για οριστικό τελεσίγραφο πέντε ημερών, δείχνοντας ξεκάθαρα την έξοδο στην Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε.
Το τελεσίγραφο λήγει την Κυριακή. Μέχρι τότε πρέπει η Ελλάδα να έχει παρουσιάσει πλ΄ξηρες πακέτο μέτρων το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί και να εγκριθεί σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει δίλημμα για τους Ευρωπαίους οι οποίοι, αν και η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχεται ότι συνέβη, ενεχείρησαν σχέδιο εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μιλάει για έτοιμο σχέδιο Grexit και έτοιμο σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια. ΟΤούσκ μάλιστα το είπε ξεκάθαρα. Χωρίς συμφωνία οι τράπεζες καταρρέουν. Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος μίλησε για την ανάγκη νέου μνημονίου άμεσα, ενός συνολικά νέου προγράμματος καθώς σε διαφορετική περίπτωση προβλέπει χρεοκοπία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως “καταθέσαμε τις προτάσεις μας που βασίζονται σε μια εθνική στρατηγική και η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Όπλο μας ήταν η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι γρήγορη, θα ξεκινήσει τάχιστα τις επόμενες ώρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.”

Τι λέει το Μαξίμου για τα τελεσίγραφα:
Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε σήμερα για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.

Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

newsit

Leave a Reply