Ευρωβουλή: Δύο πολιτικές ομάδες λένε «όχι» στην πράσινη ταξινόμηση με φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

0

Το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να απορριφθεί αν το καταψηφίσουν τουλάχιστον 20 από τα 27 κράτη μέλη, ένα όριο που δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί.

Η όλη συζήτηση εξάλλου έρχεται σε ένα διάστημα εξαιρετικά δύσκολο για τα ενεργειακά δεδομένα της Ευρώπης, λόγω του πολέμου και της πιθανής διαταραχής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.

Έλλειψη κοινής γραμμής

Χώρες όπως η Γαλλία… πάτησαν πόδι προκειμένου να διασφαλίσουν ότι στη λίστα θα περιληφθεί η πυρηνική ενέργεια με το επιχείρημα πως δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, όμως είναι εύλογο πως δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής λύση. Τα δε, ραδιενεργά απόβλητα μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, η καύση του εκπέμπει πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τον λιγνίτη, οπότε πολλές ήταν οι χώρες που άσκησαν ισχυρές πιέσεις για να ενταχθεί στην βιώσιμη λίστα ως κίνητρο για να προχωρήσουν στην απολιγνιτοποίηση τους. Όμως, πέρα από την αμφισβήτηση του… πράσινου αποτυπώματος του αερίου είναι εύλογο πως η τωρινή κρίση με την Ρωσία έχει ανεβάσει στην κορυφή της ατζέντας την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της Ε.Ε. είναι πλέον να «κόψει» τις προμήθειες από τη Ρωσία μέχρι το 2027, όμως η διαδικασία σαφώς δεν θα είναι εύκολη.

Leave a Reply