Ευ. Βενιζέλος: Ποια ήταν η σκοπιμότητα της επίσκεψης Ερντογάν;

0

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκαμε όταν οργανώσαμε αυτή την επίσκεψη», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, αναφερόμενος στην παρουσία Ερντογάν στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να ειπώθηκαν θέματα ουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες, κατά τις χθεσινές συναντήσεις στην Αθήνα.

Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, από αυτά που ειπώθηκαν δημόσια, έχει σημασία η καμπύλη στις δηλώσεις Ερντογάν». «Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα για τη συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, στη συνέχεια είχαμε μια σύνδεση με τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ στην συνέχεια είχαμε παραδοχή ότι δεν θέτει καμία εδαφική αξίωση», πρόσθεσε.

Για το μπρα ντε φερ Ερντογάν – Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο σχολίασε ότι «δεν συνηθίζεται να διεξάγεται μια τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση. Στις διπλωματικές επαφές τηρείται το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα».

Όπως είπε, «στην αρχή συνήθως λέγονται κάποια τυπικά λόγια. Είναι ένα κακό προοίμιο για την συνέχεια της συζήτησης γιατί  δημιουργεί μια αίσθηση για μια ένταση που μπορεί να είναι βλαπτική».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ένα άβουλο ή άφωνο πρόσωπο, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ωστόσο ότι αυτά που λέει, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δημιουργούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, μπορεί να τα επικαλεστεί ο οποιοσδήποτε στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου, γιατί δημιουργούνται ιστορικά τεκμήρια ερμηνείας των θέσεων της χώρας».

Leave a Reply