Ετοιμάζεται η εφορία για τη νέα σκληρή επίθεση στους φορολογουμένους

0

 

Σε ένα άτυπο μορατόριουμ έχει προχωρήσει η εφορία με τους φορολογουμένους από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν και πληρώθηκε η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους. Από τότε έως και σήμερα οι φορολογικές οφειλές των πολιτών έχουν υποχωρήσει, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που αποδίδουν παρακρατούμενους φόρους και ΦΠΑ, καθώς και τους φορολογουμένους που καταβάλλουν δόσεις ρυθμισμένων οφειλών από παλαιότερες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. 100 δόσεις).

Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για την νέα επίθεση της εφορίας στους φορολογουμένους έχει ξεκινήσει. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, να προχωρήσουν στην υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης για τη φορολόγηση του εισοδήματος που απέκτησαν το 2016. Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου για τα εκατομμύρια φορολογουμένων που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Ο φόρος εισοδήματος αναμένεται να ξεκινήσει να πληρώνεται από το τέλος Ιουλίου και σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη, όπως αναφέρθηκε, στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι χαμένοι

Οι μεγάλοι χαμένοι της νέας φορολογικής δήλωσης που θα κληθούν να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι:

  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων από το εισόδημα του 2016. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τις 35.001 ευρώ.

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%. Επίσης, με την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών και την καθιέρωση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές από 22% έως 45% μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα άνω των περίπου 33.000 ευρώ καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

  • Μισθωτοί που έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα δεν φορολογείται πλέον ξεχωριστά με συντελεστές 26% έως 33%, αλλά αθροίζεται και φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών. Έτσι το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα φθάνει να φορολογείται ακόμη και με συντελεστή 45% αντί του έως 33% που ίσχυε με την περυσινή δήλωση.

  • Αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 22.000 ευρώ καθώς φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Έχουν δηλαδή αφορολόγητο όριο έως περίπου 8.545 ευρώ αλλά φθάνουν να φορολογούνται ακόμη και με συντελεστή 45%. Μέχρι και το εισόδημα του 2015 φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 13%.

Νέος ΕΝΦΙΑ

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν και τον φετινό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν θα έχει διαφορές σε σχέση με τον περυσινό. Δηλαδή θα υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, με τους ίδιους συντελεστές και τις κλίμακες και θα πρέπει να αποφέρει τα ίδια έσοδα με πέρυσι, δηλαδή τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εξοφληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για τα οποία σχεδιάζονται αλλαγές με στόχο να γίνουν “περισσότερο δίκαια”, αφού εκτός από τον κυβισμό και τους ρύπους θα θεσπιστούν και κριτήρια παλαιότητας και εμπορικής αξίας.

 

 

 

 

 

Απάντηση