Εθελοντικός καθαρισμός της πόλης χωρίς νόημα

0

Γράφει ο Μαριος Βουρλιωτάκης

Όταν πραγματοποιείτε εθελοντικός καθαρισμός της πόλης χωρίς νόημα, δεν υπάρχει ούτε κοινωνικό , ούτε περιβαλλοντικό , ούτε συλλογικό αποτέλεσμα

Με κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, εθελοντικές ομάδες, φορείς του Δήμου και πολίτες κάθε ηλικίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδόν κάθε χρόνο , πραγματοποιώντας δράσεις καθαρισμού σε κάποιες παραλίες π.χ. καλάμια – κανταρε ενώ στην πραγματικότητα για να έχει νόημα αυτή η προσπάθεια και να μην γίνετε μόνο για λόγους εντυπωσιασμού αλλά να μένει το κοινωνικό μήνυμα στα παιδιά , πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας πραγματοποιώντας δράσεις καθαρισμού και ευπρεπισμού δημόσιων χώρων σε πολλά σημεία της πόλης.

Μπορούν να λάβουν μέρος μέλη του Κυνηγετικος Κορίνθου , Διασωστικο Σωμα Κορινθου Πηγασος ,σώματος Ελλήνων προσκόπων, η Οργάνωση Εθελοντών Σολυγείας , όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου μας, ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου, μέλη από το Κέντρο Νέων Κορινθίας , σχολεία ,καθώς και δημότες της πόλης με τα παιδιά τους αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, να συστρατευθουν, να χωριστούν σε ομάδες και επιδοθούν σε εθελοντική εργασία καθαρισμού, στέλνοντας το μήνυμα της προσωπικής ευθύνης του κάθε πολίτη για τον σεβασμό και την καθαριότητα της πόλης στην οποία ζούμε.

Οι δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής : ο καθαρισμός όλων των παραλιών και των παρτεριών που βρίσκονται εκεί, όπως επίσης οι πλατείες της πόλης ,η περιοχή των δικαστηρίων. Επιπλέον, να πραγματοποιηθεί βάψιμο μέρους της πρόσοψης του πανεπιστημίου στου οποίου τους τοίχους υπάρχουν γραμμένα συνθήματα, βάψιμο του περίβολου των σχολείων που υπάρχουν επίσης συνθήματα .

Τα μονοπάτια των δασών που θα υποδείξουν οι σύλλογοι π.χ. Χιλιομοδιου , ο κυνηγητικός σύλλογος Κορίνθου και όποιοι άλλοι μπορούν να μας καθοδηγήσουν στα δάση μας.Τον απαραίτητο εξοπλισμό θα παρέχει στους εθελοντές ο δήμος και των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου μαζί με ιδιώτεςΠρέπει να τονίσουμε την αξία της συνεργασίας πολιτών και Δήμου για την επίτευξη του επιθυμητού επιπέδου καθαριότητας σε όλο τον Δήμος Κορινθίων, καθώς, αυτό προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το γενικότερο πολιτιστικό επίπεδο.

Το μήνυμα της καμπάνιας αυτής να είναι ένα ωραίο μήνυμα που ο Δήμος Κορινθίων πρέπει να συμμετέχει με τις υπηρεσίες του σε αυτή την προσπάθεια. Μαζί με τους εθελοντές, τους προσκόπους και διάφορες εθελοντικές ομάδες θα κάνουμε τη διαφορά στην καθαριότητα. Βέβαια θα πρέπει όλοι εμείς να φροντίζουμε να είναι η πόλη μας καθαρή.

Ο Δήμος αλλά και ο κάθε πολίτης και ο κάθε επισκέπτης θα πρέπει να σέβεται το αστικό και όχι μόνο περιβάλλον, γιατί η καθαριότητα προσδιορίζει το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου και των ανθρώπων του.

Να γίνουμε πολύ υπερήφανοι για την υπηρεσία καθαριότητας, η οποία θα κάνει πράγματα που αναγνωρίζονται και έξω από τα όρια της πόλης μας. Σίγουρα όμως πάντα μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Να προάγουμε , την καθαριότητα στην πόλη, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και γενικότερα τον σεβασμό προς τον πολιτισμό.

Όλοι μαζί μπορούμε να ευπρεπίσουμε την πόλη μας. Η δράση αυτή θα βοηθήσει τους νέους να αντιληφθούν ότι πρέπει να προστατεύουμε την ίδια μας τη ζωή, διότι η καθαριότητα και το περιβάλλον είναι η ίδια μας η ζωή. Η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους μας αφορά όλους, είναι το ίδιο μας το σπίτι και έτσι όλοι, εθελοντές και οι υπηρεσίες του Δήμου να συμμετέχουμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Leave a Reply