ΕΣΕΕ: Η μόνη Κυριακή που όλοι θέλουν ανοικτά τα καταστήματα είναι μετά τα Χριστούγεννα

0

ΕΣΕΕ: Η μόνη Κυριακή που όλοι θέλουν ανοικτά τα καταστήματα είναι μετά τα Χριστούγεννα

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και πιθανότατα και την τελευταία Κυριακή του έτους 28 Δεκεμβρίου

Εκτός απροόπτου, κανονικά θα λειτουργήσουν και την τελευταία Κυριακή του έτους, στις 28 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα, καθώς στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή έχει περιληφθεί σχετική τροποποίηση του νόμου.

Η τροποποίηση αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2014, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και πιθανότατα και την τελευταία Κυριακή του έτους 28 Δεκεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. σε όλη την επικράτεια.

«Εάν υπάρχει μία Κυριακή που θα έπρεπε να είναι η μία και η πρώτη των επτά θεσμοθετημένων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου, η οποία παραδοσιακά ίσχυε από το 1966 μέχρι πέρυσι, που έκαναν τη λειτουργία της αγοράς “μαντάρα”. Εάν υπάρχει μία Κυριακή που δεν είναι σημείο αμφισβήτησης με το υπουργείο Ανάπτυξης και αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου και αν υπάρχει μία Κυριακή που όλοι οι έμποροι θέλουμε όλα τα καταστήματα ανοικτά σε μια εορταστική αγορά είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι σχετικό αίτημα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους είχε υποβληθεί και πέρυσι από την ΕΣΕΕ, όμως τελικά δεν ικανοποιήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την αλλαγή στη νομοθεσία, η οποία προϋποθέτει νόμο και όχι απλώς υπουργική απόφαση.

Ο νόμος 4177/2013 επιτρέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και τις δύο Κυριακές που προηγούνται των Χριστουγέννων. Φέτος, η πρώτη Κυριακή είναι η 14η Δεκεμβρίου και η δεύτερη η 21η Δεκεμβρίου.

Από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης του νόμου 4177/2013, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει πως αντί των δύο Κυριακών προ των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, όταν πλέον θα είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό, λοιπόν, που αναμένεται να κάνει η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι να επικαιροποιήσει το Βασιλικό Διάταγμα 748/1966, το οποίο προέβλεπε ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την τελευταία Κυριακή του έτους

Leave a Reply