Έρχονται ταχύτητες 100 Mbps – Σε θέση μάχης οι πάροχοι

0

Σε θέση μάχης μπαίνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring, που θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να απολαμβάνουν ταχύτητες 100 Mbps.

image

Για την πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, κυρίως OTE, Vodafone και Wind.

Το Vectoring, γνωστό και ως VDSL 2, είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει την αύξηση των ταχύτητων λήψης δεδομένων. Ο κανονισμός τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με τη ρυθμιστική αρχή να περιμένει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των παρόχων πριν προχωρήσει στις οριστικές αποφάσεις της.

Ήδη ο ΟΤΕ για την τεχνολογία vectoring, προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,3 δισ. ευρώ για την προσεχή τετραετία.

Επενδύσεις περί το μισό δισ. ευρώ για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών έχει εξαγγείλει και η Vodafone Ελλάδος, ενώ και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναζητούν λύσεις, είτε για εξεύρεση κεφαλαίων, είτεγια συνεργασίες προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα όταν ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο νέος κανονισμός για το vectoring προβλέπει το «μοίρασμα» των περιοχών στους παρόχους που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση η τεχνολογία VDSL Vectoring αφορά στο σύνολο του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ εκτός από τις καμπίνες που βρίσκονται σε μία περιοχή με ακτίνα 550 μέτρα γύρω από κάθε Αστικό Κέντρο ΟΤΕ, στην οποία παρέχονται από τον ΟΤΕ και τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσίες VDSL από το κέντρο καθώς και υπηρεσίες οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας η οποία είναι συμβατή με VDSL.

Η διαδικασία που προτείνεται συνοπτικά έχει τρία βασικά στάδια. Κατά το πρώτο θα αποφασιστεί σε ποιες περιοχές θα αναπτύξει τεχνολογία Vectoring ο ΟΤΕ, στο δεύτερο θα αποφασιστεί αντίστοιχα που θα πάνε οι υπόλοιποι πάροχοι και στο τρίτο θα κληθεί και πάλι ο ΟΤΕ να δηλώσει αν θα επενδύσει στις περιοχές που δεν έχουν επιλεγεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο κάθε πάροχος που θα αναπτύξει δίκτυο θα είναι υποχρεωμένος να δίνει και στους υπόλοιπους παρόχους τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες κατόπιν συμφωνίας για την χονδρική.

Πηγη

Απάντηση