Ερώτηση Δημα για την άδικα μειωμένη ενιαία ενίσχυση που έλαβαν οι αγρότες

0

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό για την απαράδεκτα και άδικα μειωμένη ενιαία ενίσχυση που έλαβαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συνυπέγραψε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, μαζί με 23 ακόμη βουλευτές της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Ν.Δ., με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, τονίζουν πως με ευθύνη της κυβέρνησης χιλιάδες δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης είδαν την περασμένη βδομάδα το ποσό που έλαβαν να είναι κατά πολύ μειωμένο, χωρίς καμία εξήγηση και προειδοποίηση από την πολιτεία. Οι βουλευτές σημειώνουν πως, αγρότες και κτηνοτρόφοι στερήθηκαν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού και να λάβουν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

image

Με την ερώτησή τους εξάλλου, καλούν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων να ξεκαθαρίσει πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους. Παράλληλα, ζητάνε να πληροφορηθούν τον χρόνο πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης εκείνων, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, αν και δικαιούνται την προκαταβολή. Ως προς αυτό, σημειώνουν ότι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, περίπου 1 στους 4 αγρότες και κτηνοτρόφοι μένουν εκτός πληρωμών.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Σε προγενέστερο χρόνο, ο αρμόδιος Υπουργός με δηλώσεις του, συνιστούσε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%(!).

Επιπλέον, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης στερείται η δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες – κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Επιπροσθέτως, αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν, όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα) και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.

Δυστυχώς οι πληρωμές, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς, με τον απολογισμό να δείχνει ότι εκτός πληρωμών, μένουν 1 στους 4 παραγωγούς.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;

  2. Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους.

Leave a Reply