Την πεποίθησή του πως χωρίς την Τουρκία, το πρόγραμμα των μαχητικών αεριωθουμένων F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσέθεσε πως η Άγκυρα τυγχάνει άδικης αντιμετώπισης στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η γειτονική χώρα σχεδιάζει να αγοράσει ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-400, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες υποστηρίζουν πως θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αεριωθουμένων F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία, όμως, είναι παράλληλα και επίδοξος αγοραστής των F-35, αλλά και εταίρος στην παραγωγή τους.

Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν τη χώρα του από το πρόγραμμα των F-35 δεν το έχουν σκεφτεί καλά και προσέθεσε πως η Άγκυρα παίρνει γρήγορα μέτρα για να αναπτύξει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 δεν έχουν σκεφτεί καλά ολόκληρη τη διαδικασία και πως οι σύμμαχοι της χώρας του δεν λαμβάνουν υπόψη τις αμυντικές ανάγκες της.

«Ασφαλώς δεν θα παραμέναμε σιωπηλοί για το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά μας στην άμυνα και για τις απόπειρες να μας πλήξουν εκεί που πονάμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που πρόσθεσε:«Αυτό είναι το είδος της διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία για τους S-400 στην οποία καταλήξαμε με τη Ρωσία».

«Τώρα μας υποβάλλουν σε μια παρόμοια αδικία -ή μάλλον μας την επιβάλλουν- για τα F-35… Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ένα πρόγραμμα για τα F-35 από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία, είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει πλήρως», σημείωσε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται επίσης με ταχύτητα για να αναπτύξει τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα.

Τα σχόλια του Ερντογάν, που αποτελούν την εντονότερη μέχρι τώρα απάντησή του στις προειδοποιήσεις πως η Τουρκία μπορεί να αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35, έγιναν μια ημέρα αφού συζήτησε την αγορά των S-400 και την πρόταση για τη δημιουργία τουρκο-αμερικανικής ομάδας εργασίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή