Ερημοιποιηση (Άρθρο του Σωτήρη Κοκκωνακη)

0

image

Αν και η 17η Ιουνίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ερημοποίηση και της Ξηρασίας και το 2006, ήταν χρονιά αφιερωμένη στην ερημοποίηση, εξακολουθεί με ρυθμούς ανεξέλεγκτους, να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας.
Ερημοποίηση είναι η μετατροπή της γης σε μη παραγωγική. Δεν αναπτύσσεται η φυσική βλάστηση. Ο πραγματικός πολιτισμός, ο πολιτισμός του μέλλοντος θα είναι ένας πολιτισμός που ο άνθρωπος θα έχει στόχο του να υπηρετήσει τη φύση και να δημιουργήσει στη γη ένα παράδεισο.
Οι ξηρές ζώνες αποτελούν πια το 41% της Γης. Το 20% αυτών των εκτάσεων αποτελείται από ερήμους, ενώ με την ερημοποίηση απειλούνται σταδιακά και οι υπόλοιπες. Αιτίες για την ερημοποίηση είναι: οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις και ο λανθασμένος τρόπος γεωργίας.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ερημοποίηση είναι το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα μετά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ερημοποίηση είναι ύπουλη, δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε, ήδη συντελείται και οι επιπτώσεις της είναι δραματικές τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία και την κοινωνία.

Απάντηση