Έρευνα – σοκ: Ανεργία και κρίση θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων

0

oaedΆγχος και κατάθλιψη οι μεγαλύτεροι εχθροί των πολιτών
Εκείνο το δεδομένο, όμως, που προβληματίζει τους Έλληνες ερευνητές είναι τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές (24%) ή κατάθλιψη (16%) εξαιτίας της ανεργίας. Μάλιστα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η τελευταία συνδέεται επιδρά άμεσα και καταλυτικά στον ψυχισμό των ανθρώπων, που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και μάλιστα με όλο και λιγότερα εφόδια.
Με βάση τα αποτελέσματα της Ε.ΜΕ.ΝΟ., η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων, με τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου να αγγίζει το 4,6% και των εγκεφαλικών το 1,9%. Επιπλέον, η στεφανιαία νόσος ήταν 2 φορές συχνότερη στους άνδρες (6,3%) απ’ ότι στις γυναίκες (3,1%).
Ωστόσο, η ανεργία και η κρίση επηρεάζουν και το σωματικό βάρος. Ποσοστό 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Σημειώνεται ότι το 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι, 15% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 27% έπαιρναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.
Εξάλλου, το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν διαβήτη (11% στο σύνολο). Από τους διαβητικούς, 14% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 41% έπαιρνε θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.
Επιπλέον, το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά) ενώ πάνω από τα 2/3 ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών με αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.
Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, το 38% του γενικού ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι ενεργοί καπνιστές και 16% πρώην καπνιστές.
Η μέση ηλικία έναρξης καπνίσματος είναι τα 18,9 έτη. Σημαντική διαφορά παρατηρείται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων με τους νεότερους να αρχίζουν το κάπνισμα σε μικρότερες ηλικίες. Οι άνδρες, τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, άτομα μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και οι άνεργοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές.
Η ταυτότητα της έρευνας
Στην μελέτη συμμετείχαν 5.000 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία από τον πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την απογραφή του 2011.
Σε κάθε συμμετέχοντα πραγματοποιήθηκε ατομική συνέντευξη, έγιναν μετρήσεις βάρους, ύψους, περιφέρειας μέσης και βραχίονα, αρτηριακής πίεσης και σπιρομέτρηση ενώ, κατόπιν συγκατάθεσης, ελήφθη δείγμα αίματος για μέτρηση χοληστερίνης, γλυκόζης και, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης για διαβήτη).
Πηγη: http://www.newsbomb.gr/ygeia/news/story/649080/ereyna-sok-anergia-kai-krisi-thetoyn-se-sovaro-kindyno-tin-ygeia-ton-ellinon#ixzz3tWpSMyzO

Leave a Reply