Έρευνα για τα 2,3 δισ. χρήστες του ίντερνετ. Τι φοβούνται, τι ζητούν, ποιον θέλουν να έχει την εποπτεία

0

INTERNET PROTESTS

Η φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να συνιστά ένα από τα αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα «απαντά» σε διεθνή έρευνα που διεξήχθη σε 24 χώρες το 80% των ερωτηθέντων.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις 23.376 ατόμων, η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί «κλειδί» για το οικονομικό μέλλον τους και για την επιβίωσή τους, ότι είναι πολύ σημαντική για την ελεύθερη πολιτική έκφραση και γενικά για την ελευθερία του λόγου και ότι, συνεπώς, θα πρέπει να αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Μάλσιτα ήταν οι χρήστες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή κατ’ εξοχήν αυτοί που υποστήριξαν αυτή την άποψη.

Στην έρευνα δε οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν αντίθετοι κάποιο κράτος ή οργανισμός να ελέγχει το ίντερνετ, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε κινδύνους για τον ελεύθερο λόγο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου στην Οτάβα, με αντικείμενο τη «διοίκηση» του ίντερνετ ενώ όπως αναφέρθηκε, σήμερα το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της Γης, γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται πλέον online.

Τι «φοβούνται» οι χρήστες του ίντερνετ

Η Παγκόσμια Επιτροπή για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, υπό την προεδρία του Σουηδού πρωθυπουργού Καρλ Μπιλντ η οποία διοργανώνει τη διεθνή συνάντηση, πρόκειται να παρουσιάσει το 2016 τις προτάσεις της για το ποιος και πώς θα «τρέχει» το παγκόσμιο διαδίκτυο.

Οι ερωτηθέντες πάντως εμφανίστηκαν αβέβαιοι και διχασμένοι για το πώς θα έπρεπε να γίνεται η διακυβέρνηση του διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο. Το 57% εμπιστεύονται περισσότερο ένα συνδυασμό τεχνικών ειδικών, μηχανικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, που θα θέτουν τους κανόνες και τις προδιαγραφές του ίντερνετ παγκοσμίως. Το 36%, από την άλλη, θα προτιμούσαν τον ηγετικό ρόλο να αναλάβει ο ΟΗΕ.

Το 64% των χρηστών παγκοσμίως δηλώνουν ολοένα πιο ανήσυχοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, φοβούμενοι ιδιαίτερα την κλοπή τραπεζικών στοιχείων, φωτογραφιών, μηνυμάτων κ.α. Ανησυχούν επίσης για την κυβερνοκατασκοπεία και την κυβερνητική λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Συγκριτικά, οι λιγότερο ανήσυχοι εμφανίζονται οι βορειοαμερικανοί, μόλις 35% και οι Ευρωπαίοι στο 36%, είναι όμως και οι πιο επιφυλακτικοί από όλους στο να δημοσιοποιήσουν και να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα τους στο διαδίκτυο.

Leave a Reply