Επιτρέφει ο Σαρκοζί μετά την “παρένθεση Ολαντ”;

0

sarkozi

To UMP του Νικολά Σαρκοζί αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, αφήνοντας πίσω του το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, παρά τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν το κόμμα της Λε Πεν να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών στις 04:00 (ώρα Ελλάδος), 220 υποψήφιοι του UMP, 56 των σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ, 8 του Εθνικού Μετώπου και 6 που ανήκουν σε άλλα κόμματα εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Το UMP και οι κεντρώοι σύμμαχοί του UDI ήρθαν πρώτοι με 32,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Η χθεσινή ψηφοφορία χαρακτηρίσθηκε από μια σημαντική αποχή, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 50%, όμως η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από αυτή στις ευρωεκλογές του 2014 και στην προηγούμενη συγκρίσιμη τοπική ψηφοφορία το 2011.

Το Εθνικό Μέτωπο βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων γι’ αυτές τις περιφερειακές εκλογές, όμως η διαφορά του από το UMP μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Επικεφαλής σε περίπου εξήντα από τις 101 περιφέρειες, η διαιρεμένη αριστερά (σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομμουνιστές) απειλείται να χάσει σχεδόν 30 απ’ αυτές.

Το UMP αναμένεται ότι θα επωφεληθεί στο δεύτερο γύρο από ψήφους αριστερών που θέλουν να αντιταχθούν στην άκρα δεξιά και θα κερδίσει την πρώτη θέση μαζί με τους κεντρώους συμμάχους του.

Leave a Reply