Επιστρέφουν δυναμικά εταιρικές εκδηλώσεις, επαγγελματικά ταξίδια και συνέδρια

0

Σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος και ανάκαμψη του κλάδου των εταιρικών εκδηλώσεων, επαγγελματικών ταξιδιών και συνεδρίων στοχεύει η Ελλάδα για το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες από επαγγελματίες του κλάδου, το ενδιαφέρον για τον ελληνικό προορισμό την επόμενη σεζόν είναι ιδιαίτερα έντονο υπό την αίρεση, πάντα, των επιδημιολογικών συνθηκών που θα επικρατούν στη χώρα. Τη φετινή σεζόν υπήρξε αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το σχεδόν ανύπαρκτο για τον κλάδο 2020. Ωστόσο, οι ρυθμοί επανόδου ήταν πολύ πιο αργοί σε σχέση με άλλους κλάδους της τουριστικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (ΗΑPCO), το 2020 ακυρώθηκε το 80% των ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία στη χώρα. Επίσης, το 15% των συνεδρίων και εκδηλώσεων μετατράπηκαν σε διαδικτυακά, χωρίς κανένα σημαντικό κέρδος για το κράτος. Να σημειωθεί ότι η συνεδριακή δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται τουλάχιστον 50 επαγγέλματα. Επίσης, έχει υπολογισθεί ότι ο κάθε σύνεδρος ξοδεύει 50%-70% περισσότερα χρήματα από τον μέσο τουρίστα που έρχεται για διακοπές στη χώρα μας.

Διεξαγωγή συνεδρίων με συμμετοχή εμβολιασμένων και νοσησάντων και χωρητικότητα 80%

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τη διεξαγωγή συνεδρίων με τη συμμετοχή εμβολιασμένων και νοσησάντων, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο και τήρηση σε κάθε περίπτωση του ορίου της χωρητικότητας του 80%, με κατάλληλη ταξιθεσία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ των συμμετεχόντων. Όπως δήλωσε ο υπουργός, έθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων αιτήματα συγκεκριμένων κλάδων του τουρισμού, ενόψει του προγραμματισμού για την επόμενη σεζόν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ μέσα στις επόμενες μέρες.

Πέραν της διεξαγωγής συνεδρίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά για τη δυνατότητα ελλιμενισμού πλοίων κρουαζιέρας με προέλευση ή διέλευση από τα λιμάνια της Τουρκίας Κουσάντασι και Γαλατά, δεδομένου ότι τα εν λόγω λιμάνια πληρούν τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, καθώς και την έναρξη λειτουργίας των εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών των ξενοδοχείων, με τα ίδια πρωτόκολλα που έχουν εγκριθεί για τις κολυμβητικές δεξαμενές του ΣΕΓΑΣ.

Με φυσική παρουσία η διεθνής έκθεση IBTM World στη Βαρκελώνη

Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις για τον εκθεσιακό και επιχειρηματικό τουρισμό, η IBTM World, έπειτα από δύο έτη, διεξάγεται εκ νέου, με φυσική παρουσία, στη Βαρκελώνη.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στη Gran Vía της Fira Barcelona, επίσημου διοργανωτή εμπορικών εκθέσεων της πόλης, μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου αυτού, θα παραβρεθούν οι σημαντικότερες εταιρείες, κλαδικές ενώσεις και οργανισμοί από όλον τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στον εκθεσιακό τουρισμό και τα επαγγελματικά ταξίδια. Η χώρα μας, θα συμμετέχει στην ΙΒΤΜ 2021, με περίπτερο εθνικού χαρακτήρα, 199,5 τ.μ., υπό τον συντονισμό του ΕΟΤ και διψήφιο αριθμό Ελλήνων εκθετών.

Καινούργια Επιχειρηματικότητα, Καινούργιες Τεχνολογίες, Καινούργιος Κόσμος

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι τριπλό και μεταφράζεται ως «Καινούργια Επιχειρηματικότητα, Καινούργιες Τεχνολογίες, Καινούργιος Κόσμος» (New Business, New Tech, New World). Αφορά την επανεκκίνηση του συγκεκριμένου κλάδου τουρισμού, ο οποίος επλήγη σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ εξαιτίας της νέας πραγματικότητας, των προκλήσεων και αλλαγών που έχουν επέλθει, παρουσιάζει πολλές καινοτομίες και τροποποιήσεις. Οι εκθέτες και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους δίκτυο και να συνάψουν νέες εμπορικές συμφωνίες, να γνωρίσουν τις νέες τάσεις του εκθεσιακού τουρισμού και των επαγγελματικών ταξιδιών καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον του κλάδου. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται, ακόμη, παράλληλες δραστηριότητες και σεμινάρια για την πλήρη κάλυψη όλων των πτυχών της νέας πραγματικότητας, όπως το IBTM Accelerate, Elite Corporate Programme, Association Programme και Knowledge Programme. Το τελευταίο έχει τέσσερις θεματικές: τάσεις και τεχνολογία, gamification, το μέλλον της οργάνωσης εκδηλώσεων με ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και την κρατική χρηματοδότηση και την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη, ενώ το Association Programme διοργανώνεται σε συνεργασία με τον κ. Στυλιανό Φιλόπουλο, μέλος του Δ.Σ. της European Society of Association Executives και θα περιλαμβάνει ομιλίες για τις προκλήσεις της διοργάνωσης εκδηλώσεων στην μετά πανδημίας εποχή.

Η RT (Reed Exhibitions), διοργανώτρια αρχή της έκθεσης, έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, αναγκάζοντας τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν τις χειραψίες. Εντούτοις, προς το παρόν, μεταξύ των μέτρων δεν συμπεριλαμβάνεται η επίδειξη αρνητικού τεστ.

Πηγή

Leave a Reply