Επιστολή Παπανδρέου σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ηγέτες των 28 κρατών-μελών

0

papandreou

Αξιοποιώντας τις διεθνείς του σχέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός απέστειλε σήμερα μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, επιστολή προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και όλους τους Ηγέτες των 28 Κρατών – Μελών. Αφού αναφέρεται στα πρωτοφανή αποτελέσματα που πέτυχαν με τις μεγάλες προσπάθειές τους οι Έλληνες, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, ζητά να μην χαθεί η ευκαιρία που προσφέρεται από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τους καλεί να συμβάλουν ώστε να μπει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και να στηρίξουν την Ελλάδα και τους Έλληνες να προωθήσουν μια πολιτική μεγάλων δημοκρατικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, την οποία η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Κινήματος, παραθέτει αναλυτικά τα αποτελέσματα που είχαν οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, αναδεικνύει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν και μάλιστα, σε περιβάλλον λιτότητας, σημειώνοντας ότι αυτές διεκόπησαν, και υπογραμμίζει τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υφισταμένου προγράμματος προσαρμογής, που έδωσε βάρος στη λιτότητα και όχι στις μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουν τις αιτίες των προβλημάτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, επιμένει μέσα από την επιστολή του ότι αντί της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας και της απουσίας αναπτυξιακών πολιτικών, επιβάλλεται να επιλεγεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα και πολιτικές ανάπτυξης. Επισημαίνει ότι, μια συμφωνία πρέπει να προβλέπει την ελάφρυνση του βάρους από το χρέος, τη δυνατότητα αντί των πολύ υψηλών πλεονασμάτων να ενισχύεται η ανάπτυξη και να χρηματοδοτούνται κοινωνικά προγράμματα με τα οποία να αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες Έλληνες – προσθέτοντας ότι, όλα αυτά θα συμβάλουν, ώστε να αλλάξει και η οπτική των αγορών με την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα.

Κατόπιν τούτων, καλεί τους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να συμβάλουν  στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και να στηρίξουν μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.

Στην επιστολή του μάλιστα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επαναλαμβάνει πάγιες απόψεις του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, όλα αυτά θα πρέπει να είναι μέρος ενός “Ελληνικού σχεδίου”, καθώς οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν ότι, ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να φέρει τη δική τους σφραγίδα και να κληθούν να εκφραστούν αποφασιστικά για αυτό, άμεσα, με δημοψήφισμα, επισημαίνοντας όμως, ότι η απόφαση γι’ αυτό, ανήκει στην πλειοψηφία της Βουλής και την Κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Κινήματος επισυνάπτει και την επιστολή που είχε αποστείλει τον Νοέμβριο του 2011 προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και τους Ηγέτες των Κρατών – Μελών, με την οποία και τότε επισήμαινε όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες του προγράμματος προσαρμογής, επαναδιατύπωνε τις απόψεις και τις θέσεις που είχε εκφράσει από την αρχή της κρίσης και ζητούσε αλλαγή πορείας.

Επιστολή Παπανδρέου σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ηγέτες των 28 κρατών-μελών

Απάντηση