Επιστολή αναγνώστη για το πράσινο στην Κόρινθο

0

Αγαπητό eKorinthos,
Καταρχήν ευχαριστώ για ακόμη μία φορά για την ανταπόκριση στα μηνύματα μου και για την αναφορά σας στα προβλήματα της πόλης. Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν ευαισθητοποιούνται πάντα από την αναφορά στα ΜΜΕ, όμως η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να δούμε αλλαγές στο μέλλον.

Θέλω να θίξω το θέμα του πρασίνου αυτή την φορά. Έχει περάσει μία εξαετία τουλάχιστον από την τελευταία φορά που είδα κηπουρούς να ποτίζουν τους χώρους πρασίνου της πόλης (μένω πλησίον του Φλοίσβου και ήταν ορατοί από το σπίτι μου όταν έρχονταν).

Τουλάχιστον 6 χρόνια ο Φλοίσβος, το Λαογραφικό, τα Περιβολλάκια και το Δικαστικό έχουν μείνει απότιστα από τον Δήμο. Και αυτό είναι ορατό καθώς πλέον δεν υπάρχει γκαζόν πουθενά αλλά αγριόχορτα που φυτρώνουν και μαραίνονται σε μερικές μέρες. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι όλα καφέ.

Δεν υφίστανται η έννοια του πρασίνου. Το ίδιο ισχύει και για τα πιο πρόσφατα έργα όπως οι πλατείες σε Αγιάννα και Αγιώργη. Παράλληλα δένδρα σε όλη την πόλη έχουν κοπεί ή μαραθεί. Δεκάδες φοίνικες κόπηκαν στον Φλοίσβο και στην νησίδα της Εθνικής Αντιστάσεως.

Δένδρα έχουν ξεριζωθεί από τους πεζόδρομους (Περιάνδρου) ενώ τα περισσότερα πλατάνια που φυτεύτηκαν στα Μπαζώματα Αγίου Νικολάου έχουν μαραθεί.

Ακόμα και αν η έλλειψη κηπουρών είναι δικαιολογία για το μη πότισμα (εν έτη 2019 με τα συστήματα ποτίσματος δεν είναι δικαιολογία), η μη φύτευσις δένδρων δεν δικαιολογείται. 30 δένδρα χρειάζονται για να πρασινίσει ο Φλοίσβος, 30 για την Εθνική Αντιστάσεως, 20 για τους πεζόδρομους, 5 για το Λαογραφικό, 30 για την Κολλιάτσου, 20 για την Παπανδρέου και  πολλά ακόμα για όλη την πόλη.

Το κόστος για την προμήθεια τους μηδαμινό για τα οικονομικά ενός δήμου σαν την Κόρινθο. Μπορούν να φυτευτούν έστω τμηματικά, ξεκινώντας από κεντρικούς δρόμους και χώρους.

Ο σημερινός Δήμαρχος αλλά και ο διάδοχος του υπόσχονται νέες πλατείες. Θα ναι κι αυτές ξερότοποι? Χωρίς πράσινο?

Αν ναι, τότε δεν τις χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε πράσινο, για την εικόνα της πόλης, για τον καθαρό αέρα, για τον ίσκιο, για πολλούς λόγους. 

Ελπίζω ακόμα και αν δεν το έχουν δείξει μέχρι τώρα, οι υπεύθυνοι να ευαισθητοποιηθούν και να κάνουν την πόλη όσο πράσινη της αξίζει.
Με εκτίμηση,Δ.Β.

Leave a Reply