Επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης προσφυγόπουλων στην Ελλάδα!

0

Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που περιγράφει την καθημερινότητα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, τα οποία αναγκάζονται να προσφέρουν σεξουαλικές συνευρέσεις ακόμη και για 15 ευρώ, για να καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα μας

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, μέσα στην απελπισία τους για να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη αναγκάζονται να πουλάνε το σώμα τους, προκειμένου να πληρώσουν τους λαθροδιακινητές. Η έκθεση που συνέγραψαν η δρ. Βασιλεία Διγιδίκη και η καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά στο κέντρο υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει αυτό που περιγράφουν ως «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα».

Η έκθεση αναφέρει ότι παιδιά πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, μεταξύ άλλων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα, δίχως να μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που ζητούν οι λαθροδιακινητές, για να τα μεταφέρουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποια από τα παιδιά να στρέφονται στην πορνεία για να προσπαθήσουν να καλύψουν οικονομικά το ταξίδι τους.

«Αυτή η επείγουσα κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον. Δεν μπορούμε πια να καθόμαστε απαθείς ενώ παιδιά μετανάστες κακοποιούνται και αναγκάζονται να πουλούν τα σώματά τους μέρα μεσημέρι, σε κοινή θέα, στην καρδιά της Αθήνας, απλά για να επιβιώσουν», δήλωσε στον Guardian η Βασιλεία Διγιδίκη. «Εχουμε ευθύνη ως άνθρωποι να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη κατά μέτωπο και να λάβουμε άμεση δράση σε κάθε επίπεδο, για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την πλέον ειδεχθή παραβίαση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Σεξ για 15 ευρώ με ανήλικα – 5.174 τα ασυνόδευτα παιδιά

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση τιμή για την συνεύρεση με ένα παιδί είναι στα 15 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θύματα εκμετάλλευσης πέφτουν νεαρά αγόρια από το Αφγανιστάν, ενώ ακολουθούν και τα παιδιά από την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Οι πελάτες είναι συνήθως άνδρες άνω των 35 ετών, ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

Οι διακινητές συνήθως χρεώνουν υπέρογκα ποσά για τις μεταφορές των προσφύγων και των μεταναστών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμα και εάν εκδίδονται. Πολλές φορές, τα θύματα εθίζονται στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν ακόμα περισσότερα χρέη.

Ο Guardian, επικαλούμενος στοιχεία από ελληνικές οργανώσεις προστασία παιδιών, αναφέρει πως το 2016 καταγράφηκαν 5.174 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αυτή είναι και η πληθυσμιακή ομάδα που είναι πιθανότερη να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

ηγη

Απάντηση