Επέτειος Άλωσης της Πόλης: Προκλητικά μεγαλοπρεπή φιέστα ετοιμάζουν οι Τούρκοι

0

ΠΟΛΗ

Με μια άνευ προηγουμένου, αυτοκρατορικού τύπου φαντασμαγορία οι Τούρκοι θα γιορτάσουν την 563η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Παρουσία του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του νέου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ένα ογκώδες πλήθος που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο άτομα, θα παρακολουθήσει τον μεγαλοπρεπή εορτασμό στο Γενικαπί. Όσο και εάν για τους Έλληνες η κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου του 1453 είναι ένα δυστυχές γεγονός που εξακολουθεί να προκαλεί πόνο, για τους Τούρκους ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Εξού και πανηγυρίζουν την αρπαγή από τους χριστιανούς της πρωτεύουσας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Εσκεμμένα, η υπερβολή θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην εορταστική εκδήλωση, πιθανώς διότι είναι μία επιπλέον ευκαιρία για το καθεστώς Ερντογάν να υπογραμμίσει συμβολικά την ισχύ του. Χαρακτηριστικά, στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης θα δώσει μια θεαματική παράσταση το ακροβατικό σμήνος της τουρκικής αεροπορίας, τα περιβόητα “Αστέρια της Τουρκίας”. Μία στρατιωτική ορχήστρα αποτελούμενη από 563 καλλιτέχνες (όσα και τα χρόνια από την Άλωση) θα παιανίζει εμβατήρια και εθνεγερτικούς σκοπούς κ.λπ.

Μια γιγαντιαία οθόνη τρισδιάστατης προβολής, η μεγαλύτερη του κόσμου, θα προβάλει μια αναπαράσταση της άλωσης, φυσικά από την άποψη των κατακτητών Οθωμανών και όχι των πολιορκούμενων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, εξυπακούεται ότι θα υπάρξει καταιγισμός πυροτεχνημάτων ως γκραν φινάλε.

Το πόσο σοβαρά αντιμετώπισαν οι Τούρκοι τον φετεινό εορτασμό, φαίνεται από τους 520 ειδικούς στους οποίους ανατέθηκε ο σχεδιασμός και η εκτέλεση όλων των επιμέρους θεαμάτων που θα περιλαμβάνει η εκδήλωση. Συνολικά, η ομάδα των υπευθύνων είχε 1.200 μέλη, ενώ οι εθελοντές που εργάστηκαν ήταν πολλαπλάσιοι.
Βέβαια, εφόσον η ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι μαγνήτης τρομοκρατικών επιθέσεων, εξεγέρσεων κ.λπ, τα μέτρα ελέγχου από την αστυνομία θα είναι δρακόντεια, ενώ κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες της Πόλης θα κλείσουν επί έξι ώρες τουλάχιστον.

Στον περσινό εορτασμό, με εντολή Ερντογάν, είχε συσταθεί ένα ειδικό τάγμα επιδείξεων, “Οι Κατακτητές”. Αποτελούνταν από 478 στρατιώτες και ήταν ντυμένοι σαν Οθωμανοί του 1453, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και εφέτος, εφόσον το “νούμερο” είχε θεωρηθεί εξαιρετικά επιτυχημένο.

Η εκδήλωση για τα 563 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, θα μεταδοθεί, εκτός από την τουρκική, σε άλλες έξι γλώσσες: Την αγγλική, ισπανική, αραβική, γαλλική, ρωσική καθώς και τη νοηματική. Η ελληνική, προφανώς για ευνόητους λόγους, εξαιρέθηκε.

πηγη

Leave a Reply