ΕΟΠΥΥ: Καρδιολόγος έγραψε τεστ κοπώσεως σε παιδί!

0

ΕΟΠΥΥ: Καρδιολόγος έγραψε τεστ κοπώσεως σε παιδί!

«Φακελώνει» τους ασφαλισμένους ο Οργανισμός, για να ελέγξει την υπερσυνταγογράφηση

Τον φάκελο ασφάλισης υγείας κάθε ασφαλισμένου «ανοίγει» ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός, εκτός από το συμβατικό βιβλιάριο υγείας, κάθε ασφαλισμένος θα έχει πλέον το δικό του ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, στον οποίο θα περιέχονται όλες οι διαγνώσεις, οι νοσηλείες, οι επισκέψεις, οι παροχές, οι ιατρικές πράξεις, αιμοκαθάρσεις και φάρμακα.

«Ως ένα ακόμη βήμα για τον έλεγχο των γιατρών, για πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης, αλλά και μείωσης της προκλητής συνταγογράφησης, αναγκαίο για τη σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων του ΕΟΠΥΥ», χαρακτήρισε ο υπουργός την ενεργοποίηση του φακέλου ασφάλισης των ασφαλισμένων.

«Mε αυτόν το φάκελο θα ωφεληθούν οι σωστοί γιατροί που τώρα πληρώνουν την παραβατικότητα κάποιων συναδέλφων τους και φυσικά οι ασφαλισμένοι» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στο πλαίσιο σειράς μέτρων για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο με τις ποινές των γιατρών που κάνουν υπερβολική και καταχρηστική συνταγογράφηση, είπε ο υπουργός.

Σε αυτή τη φάση, πρόσβαση στον φάκελο ασφάλισης υγείας των ασφαλισμένων έχουν εξουσιοδοτημένα στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με τη χρήση κωδικών πρόσβασης.

Οι περιπτώσεις των γιατρών με κατάχρηση στη συνταγογράφηση που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ήταν αποκαλυπτικές για τα στοιχεία που μπορεί να εξασφαλίσει ο Οργανισμός.

Βρέθηκε οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο που έγραφε και εκτελούσε σε ασθενείς πανάκριβες και εξειδικευμένες εξετάσεις σε μηνιαία βάση και μάλιστα χωρίς να δικαιολογούνται από τις παθήσεις της διάγνωσης.

Ο συγκεκριμένος γιατρός υπέβαλε αίτημα για δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 43.000 ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2013, ποσό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο των οφθαλμιάτρων της περιοχής του.

Ανάλογα, στη Θεσσαλία πνευμονολόγος είχε γράψει εξετάσεις ύψους 91.000 ευρώ, τις οποίες και εκτελούσε ο ίδιος (αυτοπαραπομπές).

Καρδιολόγος στη Μακεδονία είχε γράψει ακόμη και τεστ κοπώσεως σε παιδί, ενώ ο όγκος των εξετάσεων που είχε εκτελέσει σε ένα εξάμηνο έφτανε τις 156.000 ευρώ.

Πλέον, οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να μπαίνουν στο φάκελο του ασθενούς και να βλέπουν τις εξετάσεις που προγραμματίζονται, αλλά και εκείνες που εκτελούνται.

Ταυτόχρονα, θα μπορούν να βλέπουν και τους παροχους υγείας του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή όλους τους γιατρούς, τα διαγνωστικά κέντρα, τις κλινικές και να ελέγχουν τη δική τους συμπεριφορά, ιατρική και οικονομική.

Απάντηση