Εντάσεις και ζάλη προκάλεσε ο “χορός” του ΣΥΡΙΖΑ με τους “λύκους των αγορών”

0

sooc

Συναγερμός σήμανε στην Αθήνα όταν το στέλεχος του επενδυτικού οίκου Capital Joerg Sponer, που φέρεται να συμμετείχε σε συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη, επεσήμανε μέσω αναφοράς που έστειλε, πως «όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα» και «πως το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι χειρότερο από τον κομμουνισμό».

Η απάντηση ήρθε κατ’αρχάς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, τόνισε ότι το όνομα του συγκεκριμένου στελέχους δεν ήταν μεταξύ αυτών με τους οποίους είχε συνάντηση. «Δεν ήταν παρών σε καμία από τις διαλέξεις μου, παρά το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν αρκετοί άνθρωποι», είπε ο κ. Σταθάκης. Τα στοιχεία, άλλωστε που αναφέρονται στο email δεν ήταν στην παρουσίασή του, υποστηρίζει ο κ. Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως ποτέ δεν έλαβε κάποια επαγγελματική κάρτα από το συγκεκριμένο στέλεχος πριν ή μετά το τέλος της συνάντησης.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ήρθε και γραπτή ανακοίνωση από τον κ. Σταθάκη:

«Το email που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο (με υπογραφή η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια) σχετικά με το κλίμα στις συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες με επενδυτές δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ένα διεθνές ακροατήριο το οποίο αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητη μια συνολική λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία με συνθήκες κοινωνικής συνοχής».

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ένα κατασκευασμένο email, το οποίο τονίζουν πως αν το διαβάσει κανείς καταλαβαίνει ότι δεν έχει υπηρεσιακή μορφή. Μάλιστα για το ίδιο θέμα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν και σε μια λίστα καλεσμένων, στη οποία μπορεί κανείς να διακρίνει πως δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του Joerg Sponer.

Λίστα καλεσμένων

Στο διαδίκτυο, πάντως όλη την προηγούμενη ημέρα διέρρευσε και ένα άλλο ενημερωτικό σημείωμα, της Merrill Lynch Bank of America, που εμφάνιζε και αυτό μια κριτική διάθεση για το περιεχόμενο των προτάσεων του Γιώργου Σταθάκη και του Γιάννη Μηλιού στο Λονδίνο.

Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου τόνιζε στο news247 πως «κανείς δεν περίμενε να ακούσει καλά λόγια από τις αγορές, καθώς αντιδρούν με τη λογική του βραχυπρόθεσμου κέρδους».

Και ο κ. Σταθάκης και ο κ. Μηλιός, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο παρουσίασαν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, όπως ακριβώς είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, αλλά και στην Ουάσιγκτον από τον τομεάρχη ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μηλιός σημείωσε στους δημοσιογράφους του Λονδίνου πως «δεν ήρθαμε να τους πείσουμε αλλά να παρουσιάσουμε και να ενημερώσουμε για το πρόγραμμά μας». Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, απαντώντας στις όποιες κριτικές, τόνισε πως ανέφερε στους επενδυτές ότι επειδή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, είναι φιλικό προς μία μακροχρόνια επενδυτική πολιτική.

Ο κ. Σταθάκης συμμετείχε συνολικά σε τρεις κλειστές εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν από τη Nomura, τη Merryll Lynch και το Kepler Cheuvreux. Σε τρεις συναντήσεις συμμετείχε και ο κ. Μηλιός, υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου Ελλήνων Τραπεζιτών και της Deutsche Bank. Σε κάθε συνάντηση συμμετείχαν 20 με 25 επενδυτές και τραπεζίτες.

Οι αναφορές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να προκάλεσαν προβληματισμό και τις περισσότερες επιφυλάξεις ή ερωτήσεις από τους επενδυτές αφορούσαν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, την ακύρωση μια σειράς ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και κάποιων μνημονιακών νόμων. Ανάμεσα σε αυτούς η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Από τις τριήμερες συναντήσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν για πρώτη φορά να υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ανθρώπων της αγοράς για την Ελληνική οικονομία. Ειδικότερα για τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει το κόμμα της Κουμουνδούρου όταν θα έρθει στην εξουσία. Οι κ. Μηλιός χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των στελεχών των μεγαλύτερων εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως  από θετικές μέχρι κριτικές. Όπως επεσήμαναν εκπρόσωποι των αγορών ο κύριος άξονας των πολιτικών που παρουσιάστηκαν στηριζόταν στην αντίθεση του κόμματος με τις πολιτικές της λιτότητας.

Μετά το νέο θόρυβο που προκλήθηκε από την Κουμουνδούρου τονίζουν με νόημα πως όλη αυτή η παραφιλολογία περιέχει και μια μεγάλη αντίφαση. Tη μια ημέρα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ψευδών,  όπως τονίζουν, διαρροών πως «άλλα λέει μέσα και άλλα έξω» και την άλλη επενδυτικοί οίκοι φέρονται να είναι προβληματισμένοι από το πρόγραμμα που παρουσίασε.

Leave a Reply