Ενεργειακή εξοικονόμηση στην τοπική βιομηχανία και συνεργασίες!

0

Το Institute for European Energy and Climate Policy συμμετέχει σε ένα Ευρωπαϊκό έργο Audit2measure (AUDIT-TO-MEASURE – IEECP) μαζί με το Επιμελητήριο Κορινθίας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου και Σιδήρου και άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης στη βιομηχανία. Τόσο οι νέοι Ευρωπαϊκοί στόχοι της Κλιματικής Ουδετερότητας όσο και το αυξημένο ενεργειακό κόστος των ορυκτών καυσίμων, κάνουν την ενεργειακή εξοικονόμηση αναγκαιότητα στη βιομηχανία για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. 

Την Τετάρτη 17/5 έγινε μια ημερίδα του έργου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) όπου έγινε ένας γόνιμος διάλογος που συντόνισε ο Βλάσης Οικονόμου (του IEECP) όσον αφορά την ενεργειακή εξοικονόμηση και τους ενεργειακούς ελέγχους στη βιομηχανία με φορείς, όπως το Decision Support Systems Laboratory EPU – NTUA, το ΕΒΕΑ, ο κλάδος αλουμινίου και το Επιμελητήριο Κορινθίας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας στην ενεργειακή τους μετάβαση και οι λύσεις που μπορούν να τις υποστηρίξουν στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ενέργειας (π.χ. κατά το πρότυπο ISO 50001) και στην υιοθέτηση των μέτρων εξοικονόμησης που προκύπτουν μετά από τους ενεργειακούς ελέγχους.

Τρία βασικά εμπόδια μπορεί να εμποδίσουν την υιοθέτηση Μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα: έλλειψη ενημέρωσης (σχετικά με το κόστος και τα οφέλη, σχετικά με τις ενεργειακές συμβάσεις, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην επιχείρηση), συμπεριφορική αδράνεια (λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος ή δέσμευσης, ατελή κριτήρια αξιολόγησης). και οικονομική αποθάρρυνση (χαμηλή διαθεσιμότητα κεφαλαίου, κίνδυνοι που σχετίζονται με την παρέμβαση, ανεπαρκής δυνατότητα κέρδους ή ακόμα σημαντικότερο προτεραιοποίηση εσωτερικής χρηματοδότησης στην διαφήμιση και προσφορά προϊόντων παρά στη διαχείριση της ενεργειακής χρήσης). Το AUDIT2MEASURE θα αντιμετωπίσει το καθένα από αυτά τα εμπόδια με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που εστιάζει στη διευκόλυνση της διαδικασίας ενεργειακών ελέγχων και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών στη βιομηχανία.

Σημαντική είναι η αναβάθμιση του Επιμελητηρίου και οι επαφές του με οργανισμούς του εξωτερικού σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφερε ο Κος Οικονόμου «Ειδική αναφορά στον Παναγιωτη Λουζιωτηςγια τα καλά του λόγια και την στιβαρή συνεργασία που έχουμε χτίσει με το Institute for European Energy and Climate Policy, τον Σωτήρη Γερόπουλο και την ομάδα του Επιμελητηρίου στο έργο (Πέννυ Λάσκα, Κατερίνα Ζιαζιά, Σωτήρης Κοροβήλος) που τρέχουμε ήδη 2 Ευρωπαϊκά έργα και θα συνεχίσουμε και επόμενα για την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων». Ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι κομβικός καθώς μπορούν να λειτουργήσουν σαν τα συμβουλευτικά και εκπαιδευτικά κέντρα των επιχειρήσεων για να προσφέρουν λύσεις για ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλαγή καυσίμων από ορυκτά (πετρέλαιο, αέριο) σε ηλεκτρισμό και φυσικά να γίνουν τα ουσιαστικά one stop shops για τις επιχειρήσεις μαζί με δήμους και φορείς (θα προσπαθήσουν όλοι να βελτιώσουμε τον Δήμο για να σταθεί επάξια του Επιμελητηρίου στη δημιουργία ενός τέτοιου cluster). 

Τα δύο βασικά σημεία που κρατάμε είναι α) οι ενεργειακοί έλεγχοι ακόμα δεν έχουν μπει στην κουλτούρα της επιχείρησης παρά την νομοθεσία, β) μπορούν όμως να λειτουργήσουν και σαν εργαλείο προώθησης της πράσινης πλευράς της επιχείρησης και επίσης να γίνουν και προαπαιτούμενο για χρηματοδότηση, και γ) η ενεργειακή εξοικονόμηση μπορεί να λειτουργήσει και σαν μορφή καινοτομίας (με συνδυασμό σε clusters επιχειρήσεων).

 

Leave a Reply