Ένα σπίτι με πολλά παιδιά: 5 συμβουλές για τους γονείς

0

Αν έχετε πολλά παιδιά, σίγουρα η ζωή στο σπίτι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Έχετε να διαχειριστείτε αμέτρητα πράγματα και συχνά είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε πώς θα μπορέσετε να φέρετε τα πάντα εις πέρας. Ας δούμε αν όσα θα πούμε εδώ μπορούν να σας βοηθήσουν λίγο.

  1. Δώστε χρόνο στο καθένα ξεχωριστά

Όταν υπάρχουν πολλά παιδιά σε ένα σπίτι, μπορεί να αισθάνονται ζήλεια το ένα για το άλλο. Ειδικά αν νιώθουν ότι δίνετε πολλή περισσότερη προσοχή στα αδέλφια τους. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο στο καθένα ξεχωριστά. Δεν χρειάζεται να είναι πολύς. Ακόμη και 15 λεπτά είναι αρκετά, αλλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα εμπλακούν κάπως σε όσα θα κάνετε οι δυο σας. Με αυτόν τον τρόπο κάθε παιδί θα νιώθει σημαντικό.

  1. Καθιερώστε μια ώρα κοινής ησυχίας

Δεν είστε μόνο γονείς. Είστε και άνθρωποι και χρειάζεστε λίγο χρόνο και για τον εαυτό σας. Μπορείτε, λοιπόν, να καθιερώσετε μια ώρα κοινής ησυχίας στο σπίτι, κατά την οποία τα παιδιά θα μπορούν είτε να κοιμηθούν για λίγο είτε να κάνουν ήρεμες δραστηριότητες που δεν θα χρειάζονται την επίβλεψή σας. Αυτό θα σας δώσει λίγο χρόνο να «ανασυνταχθείτε».

  1. Μάθετέ τους να είναι υπεύθυνα

Όπως και να έχει, θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά να είναι υπεύθυνα. Αυτό, όμως, θα σας βοηθήσει πολύ και στο να διαχειριστείτε ένα σπίτι με πολλά παιδιά, από την άποψη του ότι θα κάνουν μόνα τους ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, αν τα μεγαλύτερα παιδιά μάθουν να ξεκινούν μόνα τους τη μελέτη για το σχολείο, θα μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στο να βοηθήσετε τα μικρότερα που δυσκολεύονται πιο πολύ.

  1. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το κάθε παιδί

Είναι πιθανό το κάθε παιδί να έχει διαφορετικές ασχολίες και υποχρεώσεις. Αν ισχύει αυτό, τότε θα πρέπει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα για το καθένα. Για αυτόν το σκοπό ένα ημερολόγιο θα σας λύσει πραγματικά τα χέρια. Είναι σχεδόν αδύνατο να θυμάστε τι περιλαμβάνει καθημερινά το πρόγραμμά τους, τόσο από άποψη μαθημάτων, όσο και από άποψη εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Αν τα σημειώσετε όλα στο σημειωματάριο δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ξεχάσετε κάτι.

  1. Κάντε πράγματα όλοι μαζί

Δεν χρειάζεται να μοιράζετε συνεχώς την προσοχή σας. Μπορείτε να σκεφτείτε πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί στο σπίτι. Πράγματα για τα οποία χρειάζεται να δουλέψετε σαν ομάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το καθάρισμα του σπιτιού, το να φτιάξετε ένα γλυκό ή ακόμη και το να παίξετε ένα ομαδικό παιχνίδι.

Το πιο σημαντικό είναι να μην νιώθουν τα παιδιά πως τα συγκρίνετε μεταξύ τους, αλλά και το να δίνετε στο καθένα την απαραίτητη προσοχή.

Leave a Reply