Ένα Επιμελητήριο για όλους με γνώμονα την καθημερινή υποστήριξη των επαγγελματιών σε όλα τα επίπεδα! **

0

Μετά τον «θάνατο του εμποράκου» ο αποχαιρετισμός του ελεύθερου επαγγελματία. Η φοροεπιδρομή, η αύξηση των έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με τις μειώσεις στο εισόδημα σε μια καθημαγμένη κοινωνία έχει φέρει μόνο οδυνηρά οικονομικά αποτελέσματα. 
Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών, πάνω από το ήμισυ. Και αυτό, καθώς το νέο σύστημα τόσο στη φορολογία όσο και στον υπολογισμό των εισφορών διογκώνει τις επιβαρύνσεις για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εφόσον προστεθούν διάφοροι άλλοι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας, το πραγματικό εισόδημα μειώνεται περαιτέρω.
Με την κρίση, βλέπουμε τα απόνερα της κατάστασης:
* Οι νέοι επιστήμονες να φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό, για να ξεφύγουν από την ανεργία, την έλλειψη οργάνωσης και την υποβάθμισή τους. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, το ρεύμα θα συνεχιστεί και η πλειοψηφία τους θα επιστρέφει μόνο για ολιγοήμερες διακοπές.
* Οι (συχνά όχι και τόσο νέοι) επιχειρηματίες, να δραστηριοποιούνται μαζικά σε συγκεκριμένους τομείς υπηρεσιών (όπως κομμωτήρια, σουβλατζίδικα και καφετέριες), αντί να επενδύουν σε παραγωγικές δραστηριότητες και την καινοτομία.
* Οι υπάρχοντες ελεύθεροι επαγγελματίες (καθώς και λιγοστοί τολμηροί νέοι), να υπομένουν την άδικη φορολογία (πχ αυτοί δεν δικαιούνται αφορολόγητο), τις για πολλούς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές (ασήκωτες πλέον για τα μεσαία και τα κάποτε σχετικά υψηλά εισοδήματα) και το αβέβαιο μέλλον. Παράλληλα, από το 2018 οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου χρόνου δεν θα προσμετρώνται για τον υπολογισμό των νέων ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, οδηγώντας σε νέες επιβαρύνσεις.
Τι έλειψε, τι δεν πήγε καλά λοιπόν ;;;
Ένα βασικό είναι η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής και υποστήριξης από το κράτος της καινοτομίας, του εξαγωγικού εμπορίου, της αναβίωσης παραδοσιακών μορφών οικονομίας. Όμως, ακόμα περισσότερο και από το θεσμικό πλαίσιο ή την χρηματοδότηση, λείπουν τα οργανωμένα σχήματα υποστήριξης και αυτό-οργάνωσης μέσω της κοινωνίας των πολιτών, παρά τις λίγες και αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως ορισμένες πρωτοβουλίες, η κοινωνική επιχειρηματικότητα ή οι «μέντορες» υλοποίησης καινοτόμων ιδεών.
Τι μπορεί και τι πρέπει λοιπόν να γίνει;;;
Επαναφορά των εννοιών της αξιοπιστίας, της συνεργασίας, του συντονισμού, της αποτελεσματικότητας, με πρόταγμα την δεξιότητα και την αριστεία. Δεν αρκεί πλέον να αναγνωρίζουμε και να προωθούμε τους άριστους, χρειαζόμαστε μια παιδεία και μια κοινωνία που να μας κάνει όλους άριστους και αποτελεσματικότερους. 
Ο συνδυασμός μας “Επιχειρηματική Συνεργασία για το Αποτέλεσμα” είναι μακριά από κόμματα. Είμαστε μία εναλλακτική πρόταση για ένα Επιμελητήριο που τον τελευταίο καιρό είναι απαξιωμένο στα μάτια του συνόλου των επιχειρηματιών του τόπου μας.
Είναι κοινή μας αντίληψη ότι τα συμφέροντά του επιμελητηρίου βρίσκονται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από πολιτικές σκοπιμότητες και τα ιδιωτικά συμφέροντα που ενίοτε τα εξυπηρετούν, ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει ανάγκη από κομματικές ταμπέλες, μικροπολιτικές αντεγκλήσεις, προσωπικές διαδρομές και επικοινωνιακές φιέστες, αλλά από ενότητα και σύμπλευση, στη βάση του διαλόγου και του σεβασμού όλων των απόψεων.
Η παρουσία μας στην εκλογική διαδικασία στις 10 Δεκέμβρη, σηματοδοτεί αυτή ακριβώς την αντίληψη και την διάθεση για αναβάθμιση του θεσμού, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, προσφέροντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη στα μέλη του και την τοπική οικονομία, ως ανεξάρτητος αναπτυξιακός και επιστημονικός φορέας και όχι ως εργαλείο ολίγων προς εξυπηρέτηση ορισμένων.
Δέσμευσή μας είναι ότι το Επιμελητήριο θα είναι συμπαραστάτης στον καθημερινό αγώνα κάθε επιχειρηματία και επαγγελματία, αναστρέφοντας το κλίμα της συστηματικής πριμοδότησης μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά βεβαίως και των μικρομεσαίων που παρά το γεγονός ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, βρίσκονται δυστυχώς συχνά στο περιθώριο.
Ενώνουμε δυνάμεις- ενώνουμε συμπεριφορές – ιδέες- οράματα- στόχους με σκοπό να φέρνουμε αποτελέσματα για όλους! 
Είμαστε εδώ για όλους , είμαστε κοντά και θα είμαστε πάντα κοντά στον οποιοδήποτε επαγγελματία! 

Κοντά στους νέους, και κοντά στους ήδη “μπαρουτοκαπνισμένους” επαγγελματίες! 

Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων 

Υποψήφιος στο τμήμα Υπηρεσιών

” Επιχειρηματική Συνεργασία για το Αποτέλεσμα”

Υπόψ. Πρόεδρος Δημήτρης Ραψωματιώτης

Leave a Reply