«Ελληνας εκτελεί Σκοπιανό διπλωμάτη για το όνομα»!

0

«Ελληνας εκτελεί Σκοπιανό  διπλωμάτη για το όνομα»!

Τον Σέρλοκ Χολμς επιστρατεύουν τώρα οι ΗΠΑ, που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» από το 2004, προκειμένου να λύσει το μυστήριο της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, μεταφέροντας στη μικρή οθόνη την περιπετειώδη ζωή του εκκεντρικού ντετέκτιβ μέσω της δημοφιλούς σειράς «Elementary», που την παρακολουθούν 13,4 εκατομμύρια Αμερικανοί, δημιούργησε ένα ακόμα σενάριο βασισμένο σε ιστορίες συνωμοσίας. Ο εμμονικός ερευνητής, επιχειρώντας να ξετυλίξει το κουβάρι μιας δολοφονίας, μπλέκεται με την ανορθόδοξη ματιά του και στο ζήτημα της ανιστόρητης ρητορικής των Σκοπιανών. Τα νέα κατορθώματα του Σέρλοκ Χολμς, σχετικά με την υπόθεση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που κάνουν τον γύρο του κόσμου, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει προ ημερών και το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, αφού η διαμάχη σχετικά με την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου αποτέλεσε το βασικό θέμα του τελευταίου επεισοδίου του 1ου κύκλου της συγκεκριμένης σειράς.

Οι πρωταγωνιστές της σειράς «Elementary» (από αριστερά) Νάταλι Ντόρμερ (Αϊρίν Αντλερ-Μοριάρτι), Λούσι Λιου (Δρ Γουάτσον) και Τζόνι Λι Μίλερ (Σέρλοκ Χολμς)

Βέβαια, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια ευφάνταστη ιστορία που καταπιάνεται με την πάντα ενδιαφέρουσα περιοχή των Βαλκανίων, η αμερικανική παραγωγή παρουσιάζει τους Σκοπιανούς ως ένα νέο έθνος, που επιδεικνύει μάλιστα διαλλακτικότητα στο θέμα της ονομασίας της χώρας του, ενώ είναι έτοιμο να κάνει παραχωρήσεις ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αντίθεση βέβαια με τους Ελληνες, οι οποίοι, πιστοί στην από μέρους τους εθνικιστική προσέγγιση, δεν θα διστάσουν ακόμα και να δολοφονήσουν εν ψυχρώ τους συμπαθείς και ανυπεράσπιστους γείτονές τους για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Μάλιστα, η οπτική αυτή φαίνεται να μεταφέρεται σχεδόν ως αξίωμα στην αμερικανική κοινή γνώμη, γεγονός που σε συνδυασμό με το σκοτεινό και παραβατικό παρελθόν του Ελληνα που συμπρωταγωνιστεί δημιουργεί σαφώς εντυπώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σέρλοκ Χολμς βάζει σε εφαρμογή τον αιρετικό τρόπο σκέψης του για να εξιχνιάσει έναν ακόμα φόνο.

Μέλος της πολιτικής ελίτ των Σκοπίων και η σύζυγός του πέφτουν νεκροί, με τη σκανδάλη της δολοφονίας να την έχει τραβήξει Ελληνας εφοπλιστής και διαβόητος λαθρέμπορος

Μέλος της πολιτικής ελίτ των Σκοπίων και η σύζυγός του πέφτουν νεκροί, με τη σκανδάλη της δολοφονίας να την έχει τραβήξει Ελληνας εφοπλιστής και διαβόητος λαθρέμπορος, ο οποίος από τις παράνομες δραστηριότητές του χρηματοδοτεί εθνικιστικές οργανώσεις στη χώρα μας.
Αφορμή για την εμπλοκή του διάσημου κυνηγού εγκληματιών, που έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο στην ιστορία αυτή, είναι να εντοπίσει τα ίχνη του αιώνιου αντιπάλου του καθηγητή Μοριάρτι στο Μανχάταν. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει σε μια πιο σύγχρονη αφήγησή του ο Αγγλος ηθοποιός Τζόνι Λι Μίλερ, ενώ δίπλα του, στη θηλυκή εκδοχή του δόκτορος Τζον Γουάτσον, βρίσκεται η Τζοάν Γουάτσον (Λούσι Λιου). Ο Σέρλοκ Χολμς ανακαλύπτει ότι ο σατανικός Μοριάρτι έχει απαγάγει την κόρη ενός Ελληνα μεγιστάνα για να τον αναγκάσει να προχωρήσει στη δολοφονία επιφανούς Σκοπιανού ώστε τελικά να μην ενταχθεί το κρατίδιο στην Ε.Ε. και στο ευρώ και ο Μοριάρτι να γίνει πλουσιότερος έχοντας προηγουμένως επενδύσει στο σκοπιανό δηνάριο.

 
  

Ο Σέρλοκ Χολμς εξηγεί στη βοηθό του την εθνική διάσταση της υπόθεσης δείχνοντας τον χάρτη. Μετά την εύλογη απορία της δόκτορος Γουάτσον για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή ιστορική τους βάση: «Η Μακεδονία είναι περιοχή της Ελλάδας και τόπος γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Κατά τη συλλογιστική του Βρετανού ερευνητή, «το πλοίο “Μακεδονικός Ηλιος” καταπλέει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Exporters του Χρήστου Θεοφίλου ή αλλιώς Μονόκερου». Στις αρχές του ’90 ο Ελληνας επιχειρηματίας θεωρούνταν από την Interpol μέγας λαθρέμπορος στην Ευρώπη, αλλά δεν συνελήφθη. Ο Βρετανός ερευνητής τονίζει ότι «αφού σταμάτησε το λαθρεμπόριο τέθηκε επικεφαλής του διεθνούς ναυτιλιακού ομίλου, χρηματοδοτώντας παράλληλα εθνικιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα». Θεωρείται δε ιδανικός να διαπράξει κάποιο έγκλημα κατά Σκοπιανών. Υποψήφιο θύμα του, ο Αντρέι Μπασέρα, ο λαοφιλής γιος της «μεγάλης μεταρρυθμίστριας» και προέδρου της Βουλής των Σκοπίων. Χειρουργός και άτυπος διπλωμάτης στη Νέα Υόρκη, είναι εξαιρετικά λαοφιλής στη χώρα του. Στιγμές πριν τη δολοφονία του, το τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας θα λάβει μια κλήση: «Με λένε Χρήστο Θεοφίλου και αυτό που θα κάνω τώρα το κάνω από αγάπη για την πατρίδα μου».

Ο Σέρλοκ Χολμς εξηγεί στη βοηθό του την εθνική διάσταση της υπόθεσης δείχνοντάς της τον χάρτη: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μεγαλύτερο εμπόδιό της είναι η διαμάχη της με τη γειτονική Ελλάδα για το όνομα Μακεδονία». Μετά την εύλογη απορία της δόκτορος Γουάτσον που λέει «πίστευα πως η Μακεδονία ήταν κομμάτι της Ελλάδας», ο κεντρικός ήρωας θα αποδώσει τα πράγματα στη σωστή ιστορική τους βάση: «Η Μακεδονία είναι περιοχή της Ελλάδας και τόπος γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιοχή με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Οπότε φαντάσου τη θλίψη της Ελλάδας όταν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ένα μικρό νέο έθνος ανακηρύχθηκε “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Συνεχίζοντας, θα πει: «Οσο επιμένει η Μακεδονία να αποκαλείται Μακεδονία, η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων βρήκε μια συμβιβαστική λύση με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση του ονόματος της “Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας”». Ο ερευνητής, τοποθετώντας όλα τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης, θα φτάσει στην ουσία της: «Σκέψου τι σάλος θα προκληθεί αν Ελληνας που χρηματοδοτεί εθνικιστικές οργανώσεις σκοτώσει το αγαπημένο παιδί της Μακεδονίας. Δεν θα άλλαζε το όνομα και το εθνικό νόμισμα των Σκοπίων θα παρέμενε το ίδιο».

Leave a Reply