Ελ Εριάν: Τι μπορεί να διδάξουν Βραζιλία και Αργεντινή στην Ελλάδα

0

Ελ Εριάν: Τι μπορεί να διδάξουν Βραζιλία και Αργεντινή στην Ελλάδα

Οι πιστωτές έχουν γίνει νευρικοί για τις προοπτικές της χώρας, γράφει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz – Τι θα πρέπει να αναμένει το 2015 η Ελλάδα

Με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μερικά χρόνια στην Αργεντινή και την Βραζιλία παρομοιάζει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε άρθρο του στο Bloomberg, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, αναφέρει πως οι πιστωτές έχουν γίνει νευρικοί για τις προοπτικές της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς,  Αλέξης Τσίπρας, αντιδρά προσπαθώντας να τους καθησυχάσει.

Ωστόσο, τι θα πρέπει να αναμένει το 2015 η Ελλάδα, διερωτάται ο Ελ Εριάν. Ο ίδιος θυμάται την κατάσταση που επικρατούσε στη Βραζιλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, όταν ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος υποσχόταν μια εναλλακτική οικονομική προσέγγιση που θα οδηγούσε σε ανάπτυξη, κέρδισε τελικά τις εκλογές.

Οι αγορές ανέμεναν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θεωρώντας την χρεοκοπία της χώρας σχεδόν σίγουρη. Έτσι, οι τιμές των ομολόγων έπεσαν κατακόρυφα και οι αποδόσεις οδηγήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι καταθέσεις της Τράπεζας τέθηκαν επίσης υπό πίεση και το νόμισμα υποχώρησε απότομα, τοποθετώντας περαιτέρω πίεση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Η αγορά της είχε πρόβλημα ρευστότητας, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία της.

Τότε, ο Λούλα προχώρησε στη λήψη μέτρων, παρόμοιων με αυτών που είχε τάξει προεκλογικά και τα οποία κανείς δεν πίστευε. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η επιστροφή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας συνοδεύτηκε από μια από τις πιο ισχυρές περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.

Leave a Reply