Εκτιμήσεις για νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα εντός του 2021

0

Στα κορυφαία «στοιχήματα» του 2021 τοποθετούν οι διεθνείς οίκοι τα ελληνικά ομόλογα, χάρη στην ισχυρή και συνεχιζόμενη στήριξη από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας που φέρνουν τα εμβόλια –και άρα το ριμπάουντ του τουρισμού–, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν περαιτέρω χάρη στα πρόσφατα νέα στο μέτωπο των εμβολίων, τις σημαντικές αγορές της ΕΚΤ μέσω του PEPP και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, σημειώνει η DZ Bank. «Αναμένουμε ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις γύρω από τους ελληνικούς τίτλους θα συνεχιστούν το 2021, με το Ταμείο Ανάκαμψης να δίνει πολλές ελπίδες για την ελληνική οικονομία, και έτσι τα spreads μπορεί να κινηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους τρεις με έξι μήνες», σημειώνει ο αναλυτής του οίκου Ντάνιελ Λενζ, προσθέτοντας πως η αυξανόμενη αισιοδοξία για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Καθώς ωστόσο οι εκτιμήσεις για ένα επερχόμενο τέλος στο πρόγραμμα PEPP θα ενισχυθούν πιθανώς προς το τέλος του β΄ εξαμήνου, τα ελληνικά spreads ενδέχεται να διευρυνθούν ελαφρώς.

Σημειώνεται πως το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας διαμορφώθηκε χθες στις 116 μ.β., ενώ η απόδοσή τους κινήθηκε κοντά σε ιστορικά χαμηλά και στο 0,57%. Από την πλευρά της, η Citi συνιστά την αγορά 4ετών ελληνικών ομολόγων (λήξης Φεβρουαρίου 2025) έναντι των ιταλικών ομολόγων για το 2021, στη λίστα με τις αγαπημένες επενδυτικές επιλογές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τα spreads της περιφέρειας θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, αλλά ο ρυθμός αυτής της συρρίκνωσης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί.

Το μεγαλύτερο περιθώριο για ράλι το 2021 εντοπίζεται στα ελληνικά και στα ιταλικά ομόλογα, όπως επισημαίνει, με τους επενδυτές να συνεχίζουν το «κυνήγι» των αποδόσεων. Αυτό έχει ήδη βοηθήσει στη σύγκλιση του spread Ελλάδας – Ιταλίας στις διάρκειες 12-15 ετών, το οποίο είναι και το σημείο της ελληνικής καμπύλης που έχει και τη μεγαλύτερη ρευστότητα. Το 2021 η Citi εκτιμά ότι αυτή η σύγκλιση των spreads θα συνεχιστεί και στις μικρότερες διάρκειες, κυρίως λόγω της στήριξης από τις περαιτέρω αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ, το Ταμείο Ανάκαμψης, την επενδυτική ζήτηση, τη σχετικά χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία, θα ηγηθεί των αναβαθμίσεων των οίκων αξιολόγησης.

πηγη

Leave a Reply