ΕΚΤ και κόκκινα δάνεια: ετοιμαστείτε να σας πάρουν το σπίτι

0

Του Αγη Βερουτη

image

Είναι τεράστιο θέμα τα κόκκινα δάνεια και ο τρόπος που τελικά θα τα διαχειριστεί η κυβέρνηση μαζί με την Τρόϊκα+1.
Από περίπου €230 δισ. σε δάνεια της ελληνικής τραπεζικής, περίπου €105 δισ. βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες ως να μην εξυπηρετούνται καθόλου.
Αυτό προκαλεί ασφυξία στις τράπεζες, που αδυνατούν να ανακυκλώσουν το χρήμα, αναχρηματοδοτώντας την οικονομία, και έτσι προκαλείται η πιστωτική συρρίκνωση που με τη σειρά της τροφοδοτεί την ύφεση και τον αποπληθωρισμό.
Η ύφεση προκαλεί πιστωτική ασφυξία ή η πιστωτική ασφυξία προκαλεί ύφεση.
Η Αμερικανική FED όταν βρέθηκαν τα δυο μεγαλύτερα mortgage houses Freddie Mac & Fannie Mae (τράπεζες στεγαστικών) να χάνουν τα κεφαλαία τους λόγω κόκκινων δανείων και κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων, τις ανακεφαλαιοποίησε σε ενα βράδυ.
Η δική μας ΕΚΤ παριστάνει πως δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της, και προκρίνει μια λύση μέσω της Τρόικας+1 που πετάει το μπαλάκι σε ακραίως κερδοσκοπικά vulture funds και την νεοκομμουνιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να λύσουν το θέμα.
Με την λύση που μοιάζει να προκρίνεται, ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων θα πουληθεί για 5-10-20 σεντς για κάθε ευρώ ονομαστικής αξίας, και από κει και πέρα γαία πυρί μειχθείτω!
Ο δανειολήπτης θα έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό προς αυτόν νέο νομικό περιβάλλον όπως το διαμορφώνει το Τρίτο Μνημόνιο, όπου κάποιος αλλοδαπός που αγόρασε με 5.000 ευρώ ένα στεγαστικό των 100.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, θα τον κάνει συνοπτικά έξωση χωρίς παρουσία μαρτύρων, θα του πετάει τα υπάρχοντα στο δρόμο, και θα πλειστηριάζει το σπίτι του για 40.000-50.000 δεκαπλασιάζοντας τα χρήματα του vulture fund σε λίγες βδομάδες.
Σύμφωνα δε με τον ελληνικό νόμο, ο πλειστηριάζων πιστωτής που πούλησε το σπίτι και δεκαπλασίασε τα χρήματά του θα συνεχίζει να διατηρεί απαίτηση έναντι του εξωθέντος δανειολήπτη για το υπόλοιπο ως την ονομαστική αξία του δανείου μέχρι αυτός να πεθάνει και μετά στους κληρονόμους του. Αυτή η απαίτηση μετά θα πωλείται στον τοπικό τοκογλύφο της περιοχής, ο οποίος θα κατατρέχει τον δανειολήπτη μέχρι θανάτου.
Η λύση που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά) ήταν η δημιουργία μιας bad bank που θα συγκέντρωνε το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων όλων των τραπεζών.
Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια αυτά στη συνέχεια θα τα διαχειριζόταν με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να παραμείνουν στο σπίτι τους αλλά αδυνατούσαν να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού τους, πληρώνοντας ένα ανεκτό ενοίκιο, ενώ η τράπεζα θα έπαιρνε την κυριότητα για όσο διαρκούσε η ενοικίαση ώστε να μην προστίθενται τόκοι. Αυτή η λύση εγκαταλείφθηκε από τους νεοκομμουνιστές, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων “δεν είναι ψηφοφόροι τους”.
Το θέμα θα μονοπωλήσει τους επόμενους μήνες την προσοχή μας και δικαίως.
Εμπλέκεται:
– με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων,
– με τις τράπεζες, με τους δανειολήπτες,
– με την ανακεφαλαιοποίηση,
– με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,
– με τις τιμές των ακινήτων καθώς θα βγουν στο σφυρί αρκετά μετά τους πλειστηριασμούς σε μειωμένες τιμές συγκριτικά με τα υπάρχοντα
– με τα distress funds και τα vulture funds που αδιαφορούν για τις κοινωνικές προεκτάσεις των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που αγοράζουν,
– με την τελική διάλυση του κοινωνικού-παραγωγικού ιστού της χώρας.
Δεν είναι δυνατόν μετά από 6 χρόνια ακραίας ύφεσης όπου χάθηκε το 27% του ΑΕΠ, η ανεργία αυξήθηκε στο 27%, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν στο 40%-50% της προηγούμενης τιμής τους, να παριστάνει τόσο η ΕΚΤ όσο και η νεοκομμουνιστική κυβέρνηση πως οι τιμές των δανείων θα αξιώνονται οι ονομαστικές.
Λύσεις υπάρχουν, όπως η bad bank που μόνον καλό θα κάνει στην οικονομία και την κοινωνία, και πιθανόν θα κουρέψει την ονομαστική αξία των δανείων ώστε να μπορούν οι χτυπημένοι από την κρίση πολίτες να ορθοποδήσουν.
Αυτό που ζητάει η ελληνική νεοκομμουνιστική κυβέρνηση για το κρατικό χρέος, το αρνείται από τους πολίτες της χώρας!
Και φυσικά η ΕΚΤ σφυρίζει αδιάφορα, και παριστάνει ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό που έκανε η FED.
Λες και η Ελλάδα δεν εμπίπτει στην κατηγορία χωρών της ευρωζώνης! Λες και έχουμε ήδη κάνει το grexit!
Εξάλλου Έλληνες θα είναι οι νεοάστεγοι της Κρίσης 2.0 του ΣΥΡΙΖΑ!
Δεν θα είναι Λουξεμβουργιανοί!
Πφ!

*και το είπε ο Πρόεδρος Γιουνκέρ, τόσο σκληρά μέτρα κατά των πολιτών της χώρας του που πέρασε ο Τσίπρας, καμιά δεξιά κυβέρνηση δεν θα τα συζητούσε καν

Leave a Reply