Εξωδικαστικός: Γενναίο «κούρεμα» οφειλών ΦΠΑ, «κλείδωσαν» 120 δόσεις

0

 

Συμφωνία επί των βασικών σημείων που θα διέπουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επετεύχθη ανάμεσα στην κυβέρνηση και του Θεσμούς. Στη ρύθμιση για διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, θα εντάσσονται υπερχρεωμένες εταιρίες με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και όχι με «πλαφόν» 50.000 ευρώ, που αποτελούσε πρόταση των τραπεζών.  Σημείο αναφοράς αποτελεί το «γενναίο» κούρεμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις-όχι στο κεφάλαιο-των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των «κόκκινων» εταιριών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, μπορούν να φτάσουν τις 120.

Κυβέρνηση και Θεσμοί όρισαν ότι το «πλαφόν» χρεών, προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι πάνω από τις 20.000 ευρώ με «ταβάνι» τις 50.000 ευρώ. Το «κούρεμα» των προστίμων μπορεί να φτάνει, ανά περιπτώσεις και το 95%, ενώ η περικοπή στις προσαυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών για ΦΠΑ,  αγγίζει ποσοστά της τάξης του 85%.

Αυτό που προκύπτει ως εξέλιξη, είναι ότι τελικώς περιλαμβάνεται στη ρύθμιση, το «κούρεμα» των οφειλών από ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, όπως επίσης τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το υπουργείο Οικονομικών» έσπασε» τελικώς ένα ιστορικό «ταμπού» στις σχέσεις με τους φορολογουμένους, καθώς διαπίστωσε ότι χωρίς «κούρεμα» οφειλών από παρακρατούμενους φόρους, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει το θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στις 120 δόσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Σε ότι αφορά τις δόσεις, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο των εντασσόμενων στη ρύθμιση επιχειρήσεων, αυτές αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να είναι 120. Κυβερνητικές «πηγές» σημειώνουν ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και συμφωνία με τους Θεσμούς και στο ζήτημα των δόσεων, που όπως επισημάνθηκε, έχουν «κλειδώσει» στις 120.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, που θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην εφαρμογή της ρύθμισης, αναζητούν ήδη σύμβουλο που θα αποτελέσει κύριο αρωγό στην προσπάθεια «στησίματος» του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Leave a Reply