Που για να είμαι ειλικρινής τα δεδομένα επίσης δεν είναι δεδομένα αφού οι αλλαγές “πλεύσης” στη σειρά από τα δύο αριστουργηματικά πρώτα μέρη της που σκηνοθέτησε τo 1984 και το 1991 ο Τζέιμς Κάμερον έγιναν όλα κουλουβάχατα τόσο με τις δύο επιπλέον συνέχειες όσο και με την αποτυχημένη σειρά “Terminator, the Sarah Connor Chronicles” που ακολουθούσε ένα δικό της παράλληλο σύμπαν των γεγονότων. Πόσα παράλληλα σύμπαντα μπορεί να αντέξει κάποιος σε μια ιστορία? Στην αρχική πρώτη ταινία ο ρόμποκοπ Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έρχεται από το μέλλον στο παρών προκειμένου να εξοντώσει τη Σάρα Κόνορ η οποία πρόκειται να γεννήσει τον Τζον Κόνορ ο οποίος στο μέλλον θα ηγηθεί εναντίον της αντίστασης των ανθρώπων κατά των μηχανών. Στο νούμερο 2 ο Σβαρτς επιστρέφει ξανά αλλά αυτή τη φορά προγραμματισμένος να προστατέψει τη Σάρα που είναι κλεισμένη πλέον σε ψυχιατρείο και το γεννημένο γιο της από ένα άλλο κακό ρομπότ που έχει έρθει για να την εξοντώσει. Στο 3 παρακολουθούμε την άνοδο στην εξουσία των μηχανών και στο 4 έχουμε πλέον μεταφερθεί στο μέλλον με τον Τζον Κόνορ να ηγείται της αντίστασης.
Οι ταινίες από μόνες τους δεν έχουν καμία επαφή με την ένοια συνέπεια ακολουθίας ενός μύθου ενώ ενδιάμεσα σκάει και η σειρά που επίσης παρουσιάζει μια εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας η οποία με το ένα πόδι πατάει στα όσα ξέρουμε, με το άλλο τα ανατινάζει σε κουλαμάρα υποπλοκής με μια γυναίκα “Eξολοθρευτή”. Και στο νούμερο 3 υπήρχε μια γκόμενα “Εξολοθρευτής” η οποία φούσκωνε βιονικά τα βυζιά της. Στο 4 γίνεται ο χαμός αλλά και με την καλή και με την κακή έννοια. Και κάπου εκεί που ο μύθος πάει να αποθεωθεί, χάνεται.
Εννοείται όχι για πάντα επειδή κάθε μηχανή που φέρνει λεφτά ακόμα και σε απόσυρση να είναι, επαναφέρεται στην αγορά με το κατάληλο ρετούς για να πιάσει και μια νέα γενιά με επιθυμία να εθιστούν. Μόνο που αυτή τη φορά η ιδέα των παραγωγών κουβαλάει αρκετό ρίσκο γιατί προκειμένου να ανανεώσουν το μύθο τον τοποθετούν σε ένα ακόμα παράλληλο σύμπαν που ενώ θυμάται μερικά από τα γεγονοτα της αρχικής σειράς, ταυτόχρονα τα ανατινάζει με τη δικαιολογία ότι τόσα μπρος πίσω στο χρόνο, δικαιολογούν τα πάντα, συν την επιστροφή του Σβαρτσενέγκερ (με ψηφιακά επεξεργασμένους κοιλιακούς) στα 68 του.
Αυτή τη φορά ο Κόνορ στέλνει ένα αξιωματικό του πίσω στο 1984 που ξεκίνησε και η πρώτη ταινία, για να προστατέψει τη μητέρα του Σάρα, όμως τα πάντα έχουν αλλάξει σε αυτό το παράλληλο σύμπαν. Η Σάρα είναι διαφορετική από την πρωτότυπη εκδοχή της, και γνωρίζει ήδη όσα θα μάθαινε πολύ αργότερα στην αρχική σειρά για τη Skynet και το πως θα εξελιχθεί το μέλλον. Εφ΄όσον ένας άλλος κακός “Εξολοθρευτης” σκότωσε τους γονείς της όταν ήταν στην ηλικία των 9 κι από τότε την προστατεύει ο ορίτζιναλ αλλά με προγραμματισμό πατριού πλέον, πρώην κακός “Εξολοθρευτής” Άρνολντ.Η κατάσταση που ήδη ακούγεται μπάχαλο, γίνεται περισσότερο μπάχαλο όταν η Skynet από το 2029 στέλνει ακόμα περισσότερους Εξολοθρευτές για να σκοτώσουν τη Σάρα. Και ακόμα χειρότερα, τον ίδιο το γιο της, Τζον Κόνορ μεταμορφωμενο σε ένα υβρίδιο ανθώπου και cyborg μέσω νανοτεχνολογίας με σκοπό να δολοφονήσει τη μητέρα του. Και τους ηρωες να προσπαθούν να αποφευχθεί η “Μέρα της Κρίσης” που έχουμε δει ήδη να συμβαίνει σε προηγούμενο επεισόδιο της σειράς. Σου κάηκε ο εγκέγαλος; ή ακόμα?
H ταινία ονομάζεται “Terminator Genisys”, τη σκηνοθετεί ο Άλαν Τέιλορ, υπεύθυνος για τον τελευταίο “Thor” αλλά και επεισόδια του “Game of Thrones” ενώ μαζί με τον Σβαρτς παίζουν η Εμίλια Κλαρκ και ο Τζάι Κάρτνεϊ σε μια παραγωγή που υπολογίζεται ότι κόστισε 170 εκ. δολάρια. Εντυπωσιακό το trailer αλλά η τελική μάχη θα παίξει στις αίθουσες από την Πέμπτη. Ο ίδιος πάντως ο Τζέιμς Κάμερον ενώ μετά την 4η ταινία της σειράς είχε δήλωσει ότι η ιστορία που ήθελε να αφηγηθεί, τελείωσε μετά τα δύο πρώτα μέρη και δεν τον ενδιαφέρει κάποια πιο ουσιαστική συμμετοχή του στην πορεία της, παραδέχτηκε ότι το “Genysis” αναζωογόνησε το franchise και ότι αυτή είναι η ταινία που θεωρεί ότι συνεχίζει το μύθο που ο ίδιος ολοκλήρωσε με το “Judgement Day” του 1991.