Εκροές καταθέσεων πάνω από 1 δισ. μέσα σε δύο ημέρες

0

Εκροές καταθέσεων πάνω από 1 δισ. μέσα σε δύο ημέρες

Οι εκροές των ελληνικών τραπεζών συζητήθηκαν χθες από το συμβούλιο της ΕΚΤ, πίσω από τις κλειστές πόρτες των κεντρικών της γραφείων στη Φραγκφούρτη

Mια ακόμη δύσκολη ημέρα αποδείχθηκε τελικά και η Τετάρτη για τις καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές συνεχίστηκαν και «σηκώθηκαν» από τις τράπεζες καταθέσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγούσαν τραπεζικοί παράγοντες δεν πρόκειται για το τελικό νούμερο καθώς υπάρχουν πληρωμές, συμψηφισμοί κλπ που θα αποτυπωθούν λογιστικά σήμερα, οπότε το ποσό των 500 εκατ. μπορεί ανάλογα να αυξομειωθεί.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις κεφαλαίων που αποτυπώνονται με υστέρηση, ο τελικός λογαριασμός που βγήκε για τις εκροές των καταθέσεων τη Δευτέρα είναι αισθητά μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για ένα ποσό άνω των 600 εκατ. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα της κατάστασης οι εκροές έφθασαν τελικά τα 900 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι μόλις σε δύο εργάσιμες ημέρες έχουν αποσυρθεί καταθέσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ έχει ανησυχήσει τους τραπεζίτες που προβληματίζονται για το κλίμα που θα διαμορφωθεί όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση. Τραπεζικές πηγές μάλιστα επεσήμαιναν ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις που έγιναν από ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο να διασκεδάσουν τον κίνδυνο του Grexit δεν αποδείχθηκαν τελικά αποτελεσματικές.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι οι εκροές συνήθως κλιμακώνονται όταν επίκεινται αργίες.

Leave a Reply