Εκπληκτική η συναυλία της φιλαρμονικής Κορίνθου με τον Παναγιώτη Καρούσο για τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας στην Αρχαία Κόρινθο   

0

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία Παναγιώτη Καρούσου στην Αρχαία Κόρινθο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το Ανοιχτό Θέατρο (Ξενία) κατάμεστο από κόσμο, με σύσσωμους τους τοπικούς άρχοντες γνώρισε μια αξέχαστη βραδιά εκλεκτής ποίησης και μουσικής. Την συναυλία προλόγισε η Δρ. Τόνια Τζαναβάρα, Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης – Προϊσταμένη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ (ΚΕ.Π.Α.Π.). Χαιρετισμούς έδωσαν ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός.

Η συναυλία για την απελευθέρωση της Ελλάδας «1821 – 2021» με έργα Παναγιώτη Καρούσου με το Μουσικό Σύνολο της Φιλαρμονικής Κορίνθου έγινε υπό την άρτια διεύθυνση της Αρχιμουσικού συνθέτριας και μαέστρου Γλυκερίας Μωραϊτάκη.

Συμμετείχαν οι υπέροχοι λυρικοί καλλιτέχνες: η Ρέα Βουδούρη σοπράνο, η Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη σοπράνο, ο Θεόδωρος Μπιράκος τενόρος, η Μαρίζα Κιοσέογλου σοπράνο, ο Κωνσταντίνος Δρακωνάκης τενόρος. Συνόδευσε η Μάνια Χαντζέρη στο πιάνο. Η Μυρτώ Κόρκα, έκανε τις απαγγελίες των ποιημάτων.

Στο Πρόγραμμα ερμηνεύτηκαν: Εμβατήριο για το 1821, Σαράντα παλικάρια (Παραδοσιακό), Η Μαγεμένη βρύση (Κώστας Κρυστάλλης), Ανάμνησης (Διονύσιος Σολωμός), Προσέγγιση (Γιάννης Ρίτσος), Οδοιπόρος (Παῦλος Νιρβάνας), Tu sei come una terra (Τσεζάρε Παβέζε), No te amo (Πάμπλο Νερούδα), Η αγάπη είναι ζωή Πόλεμος και ειρήνη (Λέων Τολστόι), Το πόσο σε λατρεύω (Γιάνης Βηλαράς), Το παιδί στο ποτάμι (Γεώργιος Βιζυηνός), Σιωπή (Κωστής Παλαμάς), Καρυάτιδες (Ιωάννης Πολέμης), Εσύ η γλυκιά (Γεώργιος Δροσίνης), Παρθενών (Κωστής Παλαμάς), Κόρη των Αθηνών (Λόρδος Βύρων).

Πρόκειται για τη νέα συνθετική εργασία του Ελληνοκαναδού μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Ο συνθέτης κλασικής μουσικής γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος), κάνει ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές.

Ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια ποίησης (1821-2021) από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους που γιορτάζουμε φέτος.

Το εκλεκτό κοινό καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της συναυλίας αφιέρωμα στο 1821 – 200 χρόνια ποίηση και ελευθερία, και ζήτησε να επαναληφτεί το τραγούδι «Κόρη των Αθηνών» του Λόρδου Βύρωνα.

Παραβρέθηκε ο Θέμης Κουτσογκίλας, πρόεδρος Κε.π.α.π Δήμου Κορινθίων που συνεχάρη τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές.

Απάντηση