Εκπαιδευμένος τρομοκράτης της Αλ Κάιντα ο ένας από τους μακελάρηδες του Charlie Hebdo

0

Εκπαιδευμένος τρομοκράτης της Αλ Κάιντα ο ένας από τους μακελάρηδες του Charlie Hebdo

Ένα από τα δύο αδέλφια ύποπτοι για τη θανατηφόρα επίθεση στη γαλλική εφημερίδαΣαρλί Εμπντό, είχε επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, δήλωσαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Σαΐντ Κουασί, 34 ετών είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Αυτός και ο αδελφός του Σερίφ, 32 ετών, αποτελούν το αντικείμενων του ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές. Τα δύο αδέλφια εισέβαλαν την Τετάρτη στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και πυροβόλησαν θανάσιμα 12 ανθρώπους.

Οι δύο ύποπτοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ένας αξιωματούχος της Υεμένης εξοικειωμένος με το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ Κουασί με την AQAP.

Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαΐντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών αρχών ή των υπηρεσιών ασφαλείας. Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό, δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αποδείξουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των αδελφών Κουασί και της AQAP ή οποιασδήποτε άλλης ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Leave a Reply