ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΤΣΟΓΛΟΥ:  ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ!

0

Στα Εκπαιδευτήρια Ατσόγλου η συμπερίληψη γίνεται πράξη, καθώς είναι το μόνο γενικό σχολείο που αγκαλιάζει παιδιά με ιδιαιτερότητες και τους παρέχει εκπαίδευση ποιοτική. Σε βάθος χρόνων τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης και της αγωγής που λαμβάνουν αυτά τα παιδιά είναι πράγματι θεαματικά, καθώς βλέπουμε πώς εξελίσσονται επαγγελματικά, κοινωνικά και προσωπικά. Τελικά, δεν έχει σημασία ποιος είσαι, αλλά τι μπορείς να προσφέρεις, αρκεί να βρεθείς με τους κατάλληλους δασκάλους σε υποστηρικτικό σχολικό πλαίσιο.

Ζώντας σε κοινωνίες ανοιχτές, όπου οι νέες τάσεις και τα ρεύματα έρχονται από παντού, η σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για τη συμπερίληψη. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους, έχουν θέση στην κοινωνία. Οφείλουν να προσφέρουν σ’ αυτήν με τις ικανότητές τους αλλά και να απολαμβάνουν τον σεβασμό.

Δυστυχώς, τα άτομα με αναπηρίες ακόμα πασχίζουν να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία. Είτε αποκλείονται από θέσεις εργασίας είτε αντιμετωπίζονται με οίκτο είτε δεν λαμβάνουν ισότιμα με κάθε άλλο μέλος της κοινωνίας εκπαίδευση. Ως κοινωνία, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να επιδείξουμε την υπευθυνότητα που αρμόζει και να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις ειδικές τους ανάγκες ή ιδιαιτερότητες, αλλά συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε κάποιον με βάση αυτές κι όχι με βάση την προσωπικότητά του.

Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της εκπαίδευσης! Στα πλαίσια της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όλοι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση και να έχουν ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει οπωσδήποτε να εκπαιδεύονται σε ειδικά σχολεία, καθώς η σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη εγκρίνει και προωθεί την συμπερίληψη. Όλοι καλούμαστε να ζήσουμε σε μια πολυφωνική κοινωνία, όπου ο καθένας μας θα πρέπει να βρει τη θέση που του αναλογεί, αρκεί να έχει εκπαιδευτεί σωστά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΤΣΟΓΛΟΥ

Η Πρόεδρος Η Γενική Διευθύντρια

Αγγελική Ατσόγλου Παπαθανασίου Βασιλική

Οι εκπαιδευτικοί μας

Leave a Reply