Εκλογές 2023: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν μετά την απογραφή

0

Στο μικροσκόπιο των κομμάτων, αλλά και των ίδιων των υποψηφίων έχουν μπει οι αλλαγές που προέκυψαν στις 14 περιφέρειες της χώρας εξαιτίας των τελικών αποτελεσμάτων της απογραφής. Η απλή αναλογική με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές αλλάζει έτσι και αλλιώς τα δεδομένα. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα το «158» που πέτυχε τον Ιούλιο του 2019 θα δει να μειώνεται σημαντικά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ευνοημένος θα είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιωθούν τότε στις έδρες αναμένεται να γίνει μια συνολική ανακατανομή. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και ο αριθμός των κομμάτων που θα περάσει το 3%. Οι υποψήφιοι, πάντως φαίνεται να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση τις δεύτερες κάλπες, καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να ακολουθήσει ακόμα μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Οι περισσότερες αλλαγές έρχονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο Βόρειο τομέα, όπου θα προστεθεί μια έδρα, η πρώτη δύναμη πιθανότατα να την εισπράξει. Αυτό σημαίνει πως ο Νίκος Παπαθανάσης, που είναι το νέο ισχυρό χαρτί από τη Νέα Δημοκρατία, δεν ανησυχεί τους ήδη επτά βουλευτές της σημερινής πλειοψηφίας. Στην Δυτική Αθήνα επίσης η μια έδρα διευκολύνει το έργο των Μηλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Λοβέρδου. Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη περιφέρεια στην οποία πλέον θα κατέβουν ακόμα δυο δυνατά ονόματα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Μαρία Συρεγγέλα. Στη Δυτική Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει το 2019 να κόψει πρώτος το νήμα. Σε μια λαϊκή περιοχή της Αττικής η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στη διεύρυνση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, που είχε φτάσει το 8,9% πριν από τρεισήμισι χρόνια. Για αυτό τον λόγο έχει επιστρατεύσει τις δύο πρώτες σε ψήφους από το συνέδριο, την Έφη Αχτσιόγλου και τη Ρένα Δούρου, προκειμένου να αυξήσουν τις μετοχές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ανατολική Αττική κέρδισε δυο έδρες και δεν αποκλείεται η μια να κατευθυνθεί στο πρώτο και η άλλη στο τρίτο κόμμα. Την εκλογή των τεσσάρων σημερινών βουλευτών της γαλάζιας παράταξης δυσκολεύει σημαντικά η κάθοδος της Σοφίας Ζαχαράκη και του Στέλιου Πέτσα. Στο ΠΑΣΟΚ εκτός από την Ανατολική Αττική θεωρούν πως  και οι δυο συνολικά επιπλέον έδρες στον Βόρειο και το Νότιο τομέα της Αθήνας μπορούν να διεκδικηθούν.


πηγή

Leave a Reply