Εισβολή αστυνομικών και συλλήψεις σε υπό κατάληψη σχολείο – Οι εικόνες που προκάλεσαν την επέμβαση!

0

Λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα οι αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, άνοιξαν τις πόρτες του σχολείου. Οι σκηνές που ακολούθησαν προκάλεσαν αίσθηση…

Έναν 16χρονο μαθητή συνέλαβαν οι αστυνομικοί, αλλά και έναν νεαρό εξωσχολικό αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι βρισκόταν μέσα στο υπό κατάληψη 1 ΕΠΑΛ της Λαμίας. Λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα οι αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, άνοιξαν τις πόρτες του σχολείου γιατί οι μαθητές έκαιγαν θρανία και καρέκλες στο προαύλιο του σχολείου, γεγονός το οποίο καταγγέλθηκε. Στην αστυνομία, οδηγήθηκε και η μητέρα του 16χρονου μαθητή. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα υπό κατάληψη τελούν, εκτός από το πρώτο ΕΠΑΛ Λαμίας, το 2ο, 3ο, 5ο, 6ο Γενικό Λύκειο της Λαμίας και 2ο ΕΠΑΛ.

Τα ιδιαίτερα αιτήματα μαθητικής κατάληψης

Τον χορό των φετινών καταλήψεων, άνοιξαν οι μαθητές του 12ου ΓΕΛ και του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στη Τούμπα. Τα αιτήματα πάντως έχουν γίνει θέμα συζήτησης τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στα social media. Από τη μια οι μαθητές διαμαρτύρονται για ελλείψεις αθλητικού εξοπλισμού και τις αίθουσές τους, αλλά όπως βλέπετε παρακάτω προτάσσουν… άλλου είδους αιτήματα. Ζητούν λοιπόν, όπως διαβάζουμε, να μην επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων έξω από το σχολείο, να μην καπνίζουν οι καθηγητές τους, να μην μπαίνουν απουσίες για ολιγόλεπτη καθυστερημένη άφιξη στις τάξεις, αλλά και να μπορούν να κινούνται στα διαλλείματα στους διαδρόμους και όχι στις αίθουσες.

Εισαγγελέας για την αποχή μαθητών

Στη δικαιοσύνη φαίνεται να φτάνει η υπόθεση των αντιδράσεων γονέων για τα προσφυγόπουλα, με αφορμή την αποχή μαθητών στο δημοτικό σχολείο Προφήτη, στο δήμο Βόλβης Θεσσαλονίκης. Μετά και την δεύτερη μέρα αποχής, χθες Τετάρτη, των 117 μαθητών, με την αιτία πως στο σχολείο λειτουργεί τμήμα για 46 προσφυγόπουλα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προειδοποιεί ότι αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί θα ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα. «Θα δούμε τι θα γίνει και σήμερα και αν συνεχιστεί η αποχή θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα», δήλωσε στο Έθνος ο κ. Παναγιώτης Ανανιάδης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ανανιάδης έχει ήδη στείλει στον εισαγγελέα την έγγραφη απόφαση των γονέων για την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα, η οποία ελήφθη από μια άτυπη πενταμελή επιτροπή καθώς Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν υφίσταται μετά την παραίτηση 4 εκ των 7 μελών του. «Περιμένω την παρέμβαση του εισαγγελέα για τρεις λόγους: για το άκυρο της απόφασης, για την υποχρεωτικότητα του σχολείου και για τα όσα ρητά προβλεπονται από τον αντιρατσιστικό νόμο», προσθέτει ο κ. Ανανιάδης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση για την ένταση έξω από δημοτικό σχολείο του Ωραιοκάστρου εξέδωσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι έγιναν αποδέκτες απειλών και προπηλακισμών: ”Με αφορμή τα περιστατικά ξενοφοβίας που εμφανίστηκαν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών προσφύγων στα σχολεία της περιοχής, βρεθήκαμε ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έξω από δημοτικό σχολείο αναρτώντας πανό (από την απέναντι πλευρά) και μοιράζοντας φυλλάδιο με την ανακοίνωσή μας. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε κάποιους οι οποίοι με συνθήματα τύπου «αναρχοάπλυτοι και ανθέλληνες» μας απείλησαν ότι αν δεν κατεβάσουμε το πανό θα μας δείρουν. Δε δίστασαν μάλιστα την ίδια ώρα που εγκαλούσαν ότι τους παίρνουμε το χώρο, να μας προπηλακίσουν και να χτυπήσουν ορισμένους από εμάς.

Ενώ μάλιστα μας κατηγορούσαν ότι τρομάζουμε τα παιδιά φώναζαν ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι δικά μας παιδιά αλλά παιδιά του Αλλάχ, ότι θα μας μολύνουν με ασθένειες και ότι όσοι υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι φασίστες που χρησιμοποιούν βία(;). Γίνεται τώρα φανερό πως οι προτροπές του Δημάρχου να ανοίξουν κεφάλια άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα και πώς το μίσος και η μισαλλοδοξία αναπτύσσονται διαρκώς.

Τα συνεχιζόμενα κρούσματα ξενοφοβίας που αναπτύσσονται στην περιοχή με «συγκεντρώσεις» ενάντια στην εισαγωγή των προσφύγων στα σχολεία, με ανακοινώσεις όπως αυτή που εξέδωσε πριν ένα μήνα Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σχολείου της περιοχής με απειλές ότι τα σχολεία θα κλείσουν με λουκέτα, επιβάλουν ως επιτακτική ανάγκη την κινητοποίηση όλων ώστε να διασφαλίσουμε ότι το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δημιούργησε η ελληνική κοινωνία δε θα διαρραγεί από τέτοιες φωνές. Πρακτικές ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν ταιριάζουν ούτε με τη συλλογική μνήμη της προσφυγιάς που διατηρεί ο ελληνικός λαός ούτε με τη συνείδηση ανθρωπιάς που έχει διαμορφώσει όλο αυτό το διάστημα.

Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε για να νικήσει η αλληλεγγύη απέναντι στην ξενοφοβία, η ανθρωπιά απέναντι στο μίσος , το φως απέναντι στο σκοτάδι. Ως νέοι άνθρωποι δηλώνουμε ευθαρσώς ότι με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο, θα σπουδάσουμε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, θα ζήσουμε μαζί. Οι μόνοι που δεν χωράνε στις ζωές μας είναι οι ρατσιστές και οι μισαλλόδοξοι.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος, oraiokastro24.gr

Leave a Reply