«Είμαστε κοντά σε συμφωνία», λένε οι Ουκρανοί – «Δεν συμμεριζόμαστε αυτή την αισιοδοξία», υποστηρίζουν οι Ρώσοι

0

Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Μεντίσνκι, επαίνεσε σήμερα την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πράγμα που ζητάει η Μόσχα.
«Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας», έγραψε ο Μεντίνσκι στο Telegram, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί στους προέδρους των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε χθες, Σάββατο, πως η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κριμαίας».

«Έχω μια αντίρρηση. Στην πραγματικότητα (…), όλες αυτές οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ζητάει η Ρωσία από το 2014», αντέδρασε ο Μεντίνσκι διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για το καθεστώς ουδετερότητας και αποπυρηνικοποιημένου κράτους της Ουκρανίας και για τη μη ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Αν ο Νταβίντ Αραχάμια «χαρακτηρίζει όλο αυτό ουκρανική θέση, ας τον αφήσουμε να το κάνει», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Αν και ο Αραχάμια άφησε χθες να εννοηθεί πως οι συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών έχουν προχωρήσει σημαντικά, ο Μεντίνσκι διαβεβαίωσε σήμερα πως «δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία».

«Οι ουκρανοί διπλωματικοί και στρατιωτικοί ‘ειδικοί’ καθυστερούν πολύ να επιβεβαιώσουν ακόμη και τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί σε πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε.

Η Μόσχα πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ουκρανικών προτάσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας. Το Κίεβο προτείνει την ουδετερότητα της Ουκρανίας και τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ότι την ασφάλειά της έναντι της Ρωσίας θα εγγυηθούν άλλες χώρες.

πηγή

Leave a Reply