Ειδομένη: Βρέχει, έφυγαν οι ΜΚΟ, καβγαδίζουν Τόσκας-Καμμένος

0

ImageHandler

Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη καθώς εκτός απο τη βροχή που άρχισε να πέφτει ξανά και την αποχώρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον καβγά του Νίκου Τόσκα με τον Πάνο Καμμένο για το αν τελικά τη σίτισή τους θα την αναλάβει ο στρατός.

ImageHandler

Οι περίπου 12.000 μετανάστες είναι οργισμένοι και πλέον ξεσπούν ακόμα και στους ανθρώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μέχρι χθες ήταν ο μοναδικός συμπαραστάτης τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον υπαίθριο καταυλισμό.

Η έκρυθμη κατάσταση, μετά τον αυτοπυρπολισμό δυο ατόμων, έσπειρε το φόβο στις ΜΚΟ αναγκάζοντας πολλά από τα μέλη τους να τραπούν σε φυγή καθώς η κατάσταση κρίθηκε επικίνδυνη. Ήδη οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η πρώτη ΜΚΟ που έφτασε στην περιοχή, εγκατέλειψε χθες για πρώτη φορά τον καταυλισμό των προσφύγων. «Με το πρώτο φως της ημέρας θα επιστρέψουμε στην Ειδομένη. Εάν η κατάσταση είναι ομαλή, θα παραμείνουμε στο σημείο», λέει στο protothema.gr μέλος των ΓΧΣ.

Το χώρο της Ειδομένης εγκατέλειψε και η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις δραστηριότητες της και στα ελληνικά νησιά, ως αντίθεση για την μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές. «Εγκαταλείψαμε τον καταυλισμό μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια.

Βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε. Εάν όμως οι όποιες ενέργειες, κριθούν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των μελών μας, τότε αποχωρούμε», λέει στο protothema.gr μέλος της Ύπατης Αμοστείας

Η κατάσταση στην Ειδομένη θυμίζει «καζάνι που βράζει» με τους πρόσφυγες να δυσανασχετούν εξαιτίας της αόριστης παραμονής τους στον καταυλισμό αλλά και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που τους κρατά μακριά από την… ελευθερία. Η Ειδομένη για αυτούς τείνει να γίνει η «φυλακή» τους, ο τελικός προορισμός τους.

Καβγάς Τόσκα-Καμμένου για τη σίτιση των μεταναστών

Σε αυτό το πλαίσιο οι απελπισμένοι άνθρωποι βρίσκονται πλέον μπροστά στο ενδεχόμενο να μην έχουν ούτε να φάνε καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος καβγαδίζουν για το αν θα είναι ο στρατός αυτός που θα καλύψει το κενό από την αποχώρηση των ΜΚΟ που μέχρι χθες φρόντιζαν να παράξουν και να μοιράσουν τρόφιμα στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Έτσι ενω χθες το βράδυ ο κ. Τόσκας έλεγε ότι ο στρατός θα είναι αυτός που θα αναλάβει τη σίτιση των 12.000 ανθρώπων στον υπαίθριο καταυλισμό και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης σήμερα δήλωνε ότι «δόθηκε εντολή να αυξηθούν οι μερίδες που παράγει ο στρατός» υποστηρίζοντας ότι προφανώς οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στη λογική της αστυνομίας, ο Πάνος Καμμένος ήταν κατηγορηματικά

αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων προσθέτοντας ότι «ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να

οργανώσει την λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας ο στρατός ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και άρα από τη στιγμή που η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο, ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί.

Πηγή

Leave a Reply