Ειδική ευρωπαϊκή μονάδα για την αντιμετώπιση στη κυβερνοτρομοκρατίας

0

xaker-internet-kubernoxoros

Σχέδια για μία πανευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική δύναμη, η οποία θα ειδικεύεται στον τομέα της κυβερνοτρομοκρατίας, παρουσιάζονται σε Ευρωπαίους υπουργούς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Η Internet Referral Unit θα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Europol και βασικός της στόχος θα είναι η απομάκρυνση των τζιχαντιστών από το Ίντερνετ.

Για αυτόν τον σκοπό θα επιδιωχθεί ο συνδυασμός μέσων και πόρων από τις χώρες μέλη της Ε.Ε., για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του τεράστιου όγκου του επικίνδυνου σχετικού υλικού.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, το ζήτημα ανέβηκε ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. «Το Ίντερνετ αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για τη ριζοσπαστικοποίηση ως την τρομοκρατία. Η αντιμετώπιση αυτού του θέματος εμπεριέχει μία σειρά διαφορετικών προκλήσεων» σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο.

«Ο όγκος του διαδικτυακού υλικού που προωθεί την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό απαιτεί τη συγκέντρωση πόρων και τη στενή συνεργασία με τη βιομηχανία».

Η πρόταση των Ευρωπαίων στελεχών του χώρου της ασφαλείας είναι η επέκταση ενός υπάρχοντος μέσου/ εργαλείου της Europol που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ιστοσελίδες, σε μία «μονάδα παραπομπής» για όλη την ήπειρο. Θα παρουσιαστεί σε υπουργούς από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. σε ειδική συνάντηση.

Η νέα μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την κατάδειξη τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού online υλικού και την υποστήριξη ερευνών από υπηρεσίες επιβολής νόμου.

Στο πλαίσιο των προτάσεων κάθε χώρα θα πρέπει να υποδείξει μία αρχή/ υπηρεσία που θα συνεργάζεται με τη νέα μονάδα – θα μπορεί να είναι το αρμόδιο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος/ ασφαλείας στο Διαδίκτυο ή μια εξειδικευμένη μονάδα που ασχολείται με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Στόχος είναι η μονάδα να είναι σε θέση να αρχίσει τη λειτουργία της από την 1η Ιουνίου, με χρηματοδότηση από τις χώρες- μέλη.

Leave a Reply