Η είδηση συγκλόνισε τη χώρα. Τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου (2.2.2019) μέσα σε ταβέρνα στην Καλαμάτα, όπου ξέσπασε πυρκαγιά από διαρροή υγραερίου.

Προσπάθησε να τις σώσει

Ανήμερα της Υπαπαντής, η Καλαμάτα βυθίστηκε στο πένθος. Δύο εργαζόμενες στην ταβέρνα αλλά και η ιδιοκτήτρια βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στην κουζίνα όπου εγκλωβίστηκαν. Ο ιδιοκτήτης και σύζυγος της μιας γυναίκας προσπάθησε να γκρεμίσει τον τοίχο για να τις σώσει.

«Πήρε τη βαριοπούλα και βαρούσε αλύπητα, να σπάσει τον τοίχο να γλιτώσει τον κόσμο. Μπήκε μες τη φωτιά, τον τράβαγε ο κόσμος για να τον βγάλει…» λέει αυτόπτης μάρτυρας για την αυτοθυσία του ταβερνιάρη. Όμως δεν τα κατάφερε. 

Από την κουζίνα ανασύρονται νεκρές η 53χρονη ιδιοκτήτρια, μια 50χρονη εργαζόμενη στην κουζίνα και μια ακόμη εργαζόμενη 46 ετών, μητέρα 4 κοριτσιών. Ο ιδιοκτήτης και μια 27χρονη εργαζόμενη βγαίνουν από την ταβέρνα με εγκαύματα και μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Εγκαύματα στα χέρια έχει και ένας σερβιτόρος της επιχείρησης. Το πρωί με γάζες στα χέρια βρέθηκε συγκλονισμένος στο σημείο της τραγωδίας. «Ήταν ο καπνός πολύς, δεν έβλεπες τίποτα» λέει σε κατάσταση σοκ στην κάμερα του Alpha.

Στο σημείο βρέθηκαν το πρωί και οι κόρες του ιδιοκτήτη που έχασαν τη μάνα τους στη φωτιά. Σοκαρισμένες θέλουν να μπουν στην ταβέρνα. Παρακαλούν τους πυροσβέστες να τις αφήσουν να δουν τον τόπο της τραγωδίας.

Ούτε τα αδέλφια της 53χρονης ιδιοκτήτριας μπορούν να πιστέψουν το κακό που συνέβη. «Κρίμα, από μικρή κοπέλα δούλευε μέσα» λέει ο αδελφός της. «Γι’ αυτό το μαγαζί δουλεύανε» λέει ο άλλος αδελφός.

Όταν προκλήθηκε η φωτιά, αμέσως κατέβηκαν να δουν τι συνέβαινε. «Παναγία μου, τι συμβαίνει» σκέφτηκαν όλοι, όπως λέει σοκαρισμένος ο κάτοικος της περιοχής.«Ακούσαμε ένα υπόκωφο βουητό και έσπασαν τζάμια. Νομίζαμε ότι ήταν σεισμός, ακούσαμε το θόρυβο και κατεβήκαμε γρήγορα κάτω. Υπήρχε λάμψη παντού, ήταν σαν να είμαστε στο μέτωπο, σε πόλεμο, σαν να βλέπαμε σκηνή πολεμικής ταινίας».

Πώς έγινε η τραγωδία

Η φωτιά με τα μέχρι τώρα στοιχεία ξεκίνησε κατά την αλλαγή φιάλης υγραερίου. Δίπλα οι εστίες ήταν αναμμένες. Φαίνεται πως υπάρχει διαρροή και τα πάντα τυλίγονται στις φλόγες. Από το σύστημα εξαερισμού η φωτιά επεκτείνεται στην οροφή του καταστήματος με είκοσι πελάτες και εργαζόμενους να τρέχουν να σωθούν. Οι τρεις γυναίκες εγκλωβίζονται στην κουζίνα αφού οι φιάλες βρίσκονται δίπλα στην πόρτα.

«Πήγε η σύζυγός μου να αλλάξει τη φιάλη. Πήρε φωτιά. Προσπαθούσα να μπω στην κουζίνα αλλά δεν μπορούσα. Απελπίστηκα. Πήρα τη βαριοπούλα και προσπάθησα να ανοίξω τρύπα στον τοίχο», είπε στην πυροσβεστική ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που είδε τη γυναίκα και τις υπαλλήλους του να χάνονται στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση ενώ επαναλαμβάνει στους οικείους του ότι θέλει να πεθάνει.

Μηνύματα και λουλούδια στο σημείο

Έξω από την ταβέρνα ο κόσμος αφήνει λουλούδια και σημειώματα λέγοντας αντίο στις τρεις γυναίκες. Ένα μήνυμα είναι από το σύζυγο της 46χρονης μητέρας 4 παιδιών. «Έφυγες καρδιά μου και δεν πρόλαβα να σου πω πόσο σ’ αγαπώ. Καλό ταξίδι», γράφει το σημείωμα.

Το ανακριτικό της πυροσβεστικής και η επιθεώρηση εργασίας με συνεχείς αυτοψίες προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας και στο αν τηρούνταν όλοι οι κανόνες ασφαλείας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Έκκληση για το σκυλάκι της 50χρονης

Η μια από τις γυναίκες που χάθηκαν στη φωτιά αφήνει πίσω τον σκύλο της. Ο φιλοζωικός όμιλος στην Καλαμάτα απευθύνει έκκληση για να βρεθεί μια αγκαλιά για τον Ορφέα…

Με πληροφορίες από Alpha, ΣΚΑΙ